Portfolio signature

Most kezdődhet az igazi monetáris szigorítás az USA-ban

Manapság mindenki a kamatcsökkentésről beszél, pedig a monetáris politika irányultsága szempontjából a 2007-es pénzügyi válság óta a likviditási trendek legalább ennyire fontosak. Idáig volt egy rejtett tényező a háttérben, ami a kamatemelések ellenére is nagyon támogató likviditási feltételeket tett lehetővé. Ez azonban megszűnni látszik és ennek messzemenő következményei lehetnek a részvénypiacokra is. Hasonlót már láttunk 2018-ban, akkor 20%-ot esett az S&P 500 index.

Hónapok óta mindenhol azt olvasni, hogy a csökkenő infláció és a lassuló amerikai gazdaság miatt hamarosan elkezdődhet a Fed kamatcsökkentési ciklusa. Ez mára bizonyossággá vált, hiszen Jerome Powell, a Fed elnöke a Jackson Hole-i konferencián magabiztosságát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy elérik a 2%-os inflációs célt és mostantól a legfontosabb a munkaerőpiaci eredmények megtartása. Azaz, kezdődhet a monetáris lazítás.

Pontosabban a kamatcsökkentés kezdődik, de összességében akár monetáris szigorítás jöhet.

Legutóbb 2018 végén történt hasonló, amikor a piacok rövid idő alatt 20%-ot estek. Ebben a cikkben bemutatjuk az okokat, a miérteket és azt is, hogy ilyen helyzetben mit tud tenni a befektető, hogy kivédje a kockázatokat.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Bár mindenki a kamatcsökkentésekről beszél, de a következő hónapokban a likviditási trendek elromolhatnak
  • Emiatt akár összességében szigorodhat is a monetáris politika. Legutóbb, amikor ilyen történt 20%-ot estek a tőzsdék
  • A cikkben bemutatjuk, hogyan érthetőek meg a likviditási trendek és miért olyan fontosak ez a befektetések szempontjából
  • Megmutatjuk, hogy mikortól kell nagyon óvatosnak lenni és azt is, hogy mit tehet a Fed

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés