Portfolio signature

Mutatjuk, melyek eddig az év legjobb befektetései

Portfolio
Az év kilencedik hónapját tapossuk, és ugyan a mögöttünk álló időszakban is számos tőkepiacokat befolyásoló esemény történt, még előttünk is olyan meghatározó események vannak, mint a Fed vélhetően szeptemberben beinduló kamatcsökkentési ciklusa és az amerikai elnökválasztás. Ezek az események jelentősen befolyásolták a fontosabb tőkepiaci eszközök árfolyamát: a recessziós félelmek miatt kifejezetten jól teljesített az arany és az ezüst, míg a kakaó és a narancslé ára a kínálati oldali problémák miatt emelkedett jelentősen. Nem lehetett panasz a részvényekre sem, több vezető részvényindex 10-20 százalékos hozamot produkált, és történelmi csúcsa közelében áll, miközben a bitcoin az év eleji meredeket emelkedését konszolidálja nagyobb kilengésekkel már jóformán fél éve. Megnéztük, mik voltak az év és az augusztus legnagyobb sztorijai a tőzsdéken.

Az év két nagy sztorija a narancslé és a kakaó. Előbbinek az ára most közel történelmi csúcs közelében áll, elsősorban a kínálati oldali problémák miatt. A kedvezőtlen időjárás miatt a világ vezető narancstermelőjénél, Brazíliában csökkent a termés, de a legnagyobb amerikai termesztőnél, Kaliforniában is várt alatti a termés, nagyrészt emiatt emelkedett magasra a narancslé ára.

A másik sztori a kakaó, aminek az árfolyama úgy emelkedett idén több mint 50 százalékot, hogy az áprilisi csúcs óta az árfolyam több mint 20 százalékkal csökkent. A sztori itt nagy vonalakban az, hogy az időjárással összefüggő betegségek jelentősen csökkentették a kakaótermelést a világellátás közel háromnegyedét adó nyugat-afrikai országokban, a betegségeken túl az optimálistól eltérő hőmérséklet és csapadékmennyiség is a várttól jóval elmaradó termést eredményezett a főbb kakaótermelő országokban.

A konvencionálisabb eszközök közül jó befektetésnek bizonyult idén az arany és ezüst, mindkettő 20 százalékot meghaladó hozamot produkált, amivel az S&P 500-at és a BUX indexet is meg lehetett verni - pedig mindkét indexnek elég erős éve van.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés