Közzétette legfrissebb számait az Alteo!
Befektetés

Közzétette legfrissebb számait az Alteo!

Portfolio
Közzétette első negyedéves gyorsjelentését az Alteo: a szignifikánsan csökkenő energiapiaci árkörnyezetben a társaság első féléve nem sikerült olyan jól, mint az összehasonlító időszakban, a most lezárt negyedév azonban mind árbevétel, mind EBITDA tekintetében jól alakult a társaság számára, ez többek között a Megújuló Termelés Menedzsment menetrendezési pontosságának javulása miatt alakult így.

Kijöttek a legfrissebb számok

Idén elsősorban

a szignifikánsan alacsonyabb energiapiaci árkörnyezetnek köszönhetően

csökkent az Alteo bevétele a tavalyi első félévhez képest - igaz, negyedév/negyedév alapon minimális (1%) növekedésről tudott beszámolni a vállalat. A magas energiaár-környezetben tapasztalt eredményekhez képest látott visszaesést némileg ellensúlyozta a Kiskereskedelem szegmens, ahol a nagyobb villamosenergia portfóliónak köszönhetően magasabban alakult az árbevétel, valamint a kiemelkedően szeles első negyedéves időjárás miatt a szélerőművek árbevétele is növelte a bevételt, olvasható a vonatkozó prezentációban.

Az árbevétel alakulását mérsékelték a különféle működési költségek

  • Anyagjellegű ráfordítás: a csökkenő energiapiaci árak itt is éreztetik hatásukat, kiváltképp a magas margintartalommal (árbevételhez képest alacsonyabb anyagjellegű ráfordítással járó) rendszerszintű szolgáltatások piacán, írja az Alteo. A ráfordításokat az árbevétellel arányosan növelte a kiskereskedelmi szegmens jelentős portfólió bővülése.
  • Személyi jellegű ráfordítások: a költségnövekedést elsősorban a növekedéshez szükséges létszámbővülés, a munkaerőpiaci helyzet és a hosszú távú ösztönzőprogramok okozzák.
  • Értékcsökkenés: Az értékcsökkenés a magasabb eszközállománynak megfelelően meghaladja a 2023-es szintet.
  • Egyéb bevételek és ráfordítások: Az egyéb eredmény növekedését a

    Megújuló Termelés Menedzsment menetrendezési pontosságának javulása és a MAVIR által decemberben bevezetett kiegyenlítő árkorlát következtében alacsonyabb menetrendezési pótdíj okozta.

Összességében az Alteo árbevétele 23,1 milliárd forinton alakult az idei második negyedévben, ami bár minimális javulást jelent a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, de az első két negyedév összesített eredménye jelentősen alulmúlta 2023 Q1-Q2 értékét (49,8 mrd forint vs 58,9 mrd forint, -15%)

altárbev

A második negyedéves EBITDA meghaladta az 5,2 milliárd forintot,

a friss eredmény 7 százalékos növekedés az egy évvel ezelőtti értékhez képest.

Az első két negyedév együttes eredménye (9,8 mrd forint) azonban 24 százalékkal alacsonyabb az összehasonlító időszak konszolidált értékéhez képest.

Az energiaárak változása negatív hatással volt a rendszerszintű szolgáltatások piacának áraira, ami kedvezőtlenül befolyásolta a társaság legjelentősebb eredménytermelő szegmensének, a Hő‐ és villamosenergia termelés és menedzsmentnek az  EBITDA-ját.

altebitda

A nettó eredmény 34 százalékkal 5,8 milliárd forintra csökkent az első két negyedévet tekintve, a most lezárt, második negyedévben azonban 1 százalékkal 3,2 milliárd forintra nőtt a profit.

altnettó

Az Alteo árfolyama jelenleg 2,2 százalékos mínuszban van,

idén azonban már 57,9 százalékkal került feljebb.

alteo22

Mi történt a vállalat háza táján?

A lezárt negyedév során, illetve a mérlegkészítés után a következő fontosabb események történtek a vállalatnál:

  • 2024.04.19-én a közgyűlés határozott

    bruttó 4 milliárd forint osztalék és további bruttó 4 milliárd forint rendkívüli osztalék kifizetéséről.

  • 2024.05.27-én az Alteo leányvállalata és a Mol 10 éves időtartamú szolgáltatási szerződést kötöttek egymással magas inert tartalmú földgáz hasznosítása érdekében. A szolgáltatás tartalma a csombárdi gázkutak által kitermelt magas inert tartalmú földgáz szállításra való előkészítése, szállítása, valamint annak a Mol telephelyén való lefejtése és tüzelőberendezéséig történő eljuttatása. A szolgáltatás teljesítése érdekében az Alteo mintegy 820 millió forint beruházást hajt végre.
  • 2024.05.28-án a Scope Ratings elvégezte az Alteo kibocsátott kötvényeire vonatkozó hitelminősítés éves felülvizsgálatát, melynek eredményeképpen a minősítés változatlan maradt, az Alteo, mint kibocsátó és a kötvények BBB- kategóriában maradtak, stabil kilátással.
  • 2024.06.24-én aláírásra kerültek az RRF pályázaton meghirdetett támogatzási szerződések, melynek értelmében az Alteo több leányvállalata mindösszesen

    9,4 milliárd ForinT TÁMOGATÁST nyert el, egy összességében közel 28 milliárd ForinT ÉRTÉKŰ BERUHÁZÁSHOZ.

    A beruházások összességében az Alteo történetének eddigi legnagyobb méretű zöldmezős beruházása. Az Alteo legalább 10 évig vállalta a támogatással érintett tárolók üzemeltetését, amihez a pályázat 10 évig fix, tárolói teljesítményre vetített bevételkompenzáció alapú támogatást biztosít. A tárolók üzemeltetését a pályázat értelmében legkésőbb 2026. április 30-ig meg kell kezdeni, így a beszállítói szerződések megkötése és a kivitelezési munkák már 2024 második felében megkezdődnek, írja a társaság.
  • 2024.06.26-án az Alteo elfogadta a 2026. évi MRP Általános javadalmazási Politikát, amely a szélesebb munkavállalói körnek nyújt juttatást amennyiben a javadalmazási feléttelek teljesülnek, valamint elfogadta a 2026. évi Felsővezetői Javadalmazási Politikát is, amely a vezérigazgató és vezérigazgatóhelyettesek ösztönzésére szolgál.
  • 2024.08.08-án

    MEGKEZDTE ÜZEMSZERŰ TERMELÉSÉT az ALTEO legnagyobb, 20 MW kapacitású naperőműve Tereske térségében.

altportf
Forrás: Alteo

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Buxelliott - Elliott Wave Hungary

Bitcoin

Az elmúlt hónapokban egy oldalazó korrekció futott le hetes idősíkon, melynek befejezését követően további emelkedés érkezhet.Egy leszúrással elérte az árfolyam a korrekció ideális szint

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Berobbant a halálos járvány: egy gyors húzással elkerülhető még a katasztrófa

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Future of finance 2023 közönség