Befektetés

MBH: hamarosan kiderül, meddig bírják cérnával a lakossági befektetők

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az MBH Alapkezelő írását olvashatják:

"Júliusban megakadt az emelkedés a nemzetközi részvénypiacokon, majd július közepén jött a fekete leves - a japán jegybank kamatot emelt, amihez társult egy kifejezetten csalódást keltő munkaerőpiaci adat az USA-ban, melyek együtt beindították a jenből finanszírozott kockázatos részvénypozíciók zárását, és a széleskörű profitrealizálást. A kötvényhozamok rég nem látott mértékű zuhanása baljós árnyként vetült a részvénypiacokra. A pánik eluralkodott a korábban közkedvelt technológiai szektorban, ahol szó szerint vérrontás zajlott. Az eredménynövekedés fenntartható dinamikájába és az vállalatok árazási erejébe vetett hitt egy szemvillanás alatt elillant augusztus elején, és a piaci szereplők körében újra felerősödtek a recessziós félelmek. Az opciós volatilitást mérő VIX index értéke egy nap leforgása alatt hatalmasat ugrott, jelezve mennyire önelégült és nyugodt állapotából billent ki a piac. A mindenkit foglalkoztató nyugtalanító kérdés immáron az, hogy beigazolódnak-e az év közepén még széles körben uralkodó, rendkívül derűlátó profitvárakozások, vagy mégiscsak a kötvénypiacnak lesz igaza, és elkerülhetetlen a gazdasági körülmények drasztikus romlása.  Mindenesetre az augusztus eleji pánikból gyorsan felálltak a főbb nemzetközi részvényindexek. A következő hetek, hónapok gazdasági adatai remélhetőleg iránymutatást nyújtanak majd azzal kapcsolatban, hogy várható-e recesszió, és választ adnak arra az égető kérdésre, hogy vajon mennyire jogosak a gazdasági visszaeséstől tartó félelmek, miképpen az is kiderül, hogy meddig bírják cérnával a legutóbbi piaci esésben vételi oldalon álló lakossági befektetők. 

Augusztus elején folytatódott a júliusban elindult drasztikus hozamesés az amerikai kötvénypiacon, ami egyrészt a csalódást keltő júliusi munkaerőpiaci adatoknak köszönhető, másrészt jelentős szerepet játszott a japán jegybank kamat emelése. A munkaerő-piaci adatok alapján nőtt a recesszió valószínűsége, és recessziós jelzést adott a sokat emlegetett Sahm-rule indikátor, aminek hatására a piac által korábban várt lágy földet érés vagy no landing szcenárió helyét gyorsan átvette a kemény landolás forgatókönyvének lehetősége. Ennek eredményeképpen a piac drámaian, kettőről négyre növelte az idei kamatcsökkentések várható számát, a következő 12 hónapra pedig már nyolc 25 bázispontos kamatcsökkentést áraz. A Fed a kamatdöntő ülésén jelezte, hogy az infláció mellett ideje a másik mandátumára, a munkaerő-piacra koncentrálnia, szintén erősítve a folyamatok megváltozását, de hangsúlyozta továbbra is a megjelenő adatok függvényében hozzák meg döntéseiket. Ezután Jerome Powell a Jackson-hole-i jegybankári konferencián pedig már egyértelműen jelezte a szeptemberi kamatvágást, ami az idő közben megnyugvó hozamokat ismét lefele indította el.

Várakozásunk szerint az adatvezérelt kamatdöntéseken lesz a hangsúly, a szeptemberi döntésig még fontos adatok látnak napvilágot, meghatározóak lehetnek a kamatvágás mértékét illetően, illetve akár korrekciót hozhat a kötvényhozamokban. A hazai kötvénypiac az augusztus elejéig kitartó ralit követően konszolidálódott és a hó elején jellemző hozamszinteket láthattuk viszont a hónap végén. A jegybank ahogy korábban jelezte, kivár a Fed szeptemberi lépéséig, így augusztusban nem változtatott az alapkamaton, de az év további részében folytathatja a kamatcsökkentést, azonban szintén csak szigorúan a beérkező gazdasági adatok függvényében. Ezzel az üzenettel várhatóan az idén még két 25 bázispontos kamatcsökkentést láthatunk az MNB részéréről. 

Az eszközosztályok közti allokációban a piacok visszapattanása után egy óvatosabb megközelítéssel egy kicsit csökkentjük a részvénykitettségünket, a fejlődő piacokból eladva. A kötvény kitettségünket szinten tartjuk, és ezzel szemben az abszolút hozamos kitettségünket tovább növeltük."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Jó reggelt, migráció, eltűntél?

Egyre kevésbé foglalkoztatja a hírportálokat az illegális bevándorlás kérdése - főképp hazánkban. Csak hozzászoktunk a témához vagy tényleg eltűntek a migránsok? Egyik válasz sem tükrö

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Belenyúl a kormány a lakosság hosszú távú megtakarításaiba, itt vannak a részletek
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
mol benzinkút mol-logó