Itt vannak a friss számok: így sikerült a 4iG második negyedéve
Befektetés

Itt vannak a friss számok: így sikerült a 4iG második negyedéve

Portfolio
171 milliárd forintos árbevétel mellett 56 milliárd forintos EBITDA-t ért el a 4iG 2024 második negyedévében – derül ki a társaság ma közzétett gyorsjelentéséből. A teljes átfogó jövedelem mínuszos lett, amit a pénzügyi ráfordítások, a nem realizált árfolyamveszteség, valamint az értékcsökkenés soron kimutatott, pénzkiáramlással nem járó tételek okoztak.

A második negyedév főbb számai

170,7 milliárd forintos árbevétellel zárta 2024 második negyedévét a 4iG, ami 13 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

árbev

A csoport nettó bevételeinek közel 88 százaléka a telekommunikációs, míg 12 százaléka az informatikai divízió tevékenységéből származott. Földrajzi megoszlás tekintetében a nettó árbevétel 87 százalékát a magyarországi, 10 százalékát az albán, 3 százalékát a montenegrói piac adta.

A távközlési vállalatoknál leginkább figyelt eredményességi mutató, az EBITDA 56,4 milliárd forintot tett ki, ami 4 százalékos csökkenés a tavalyi második negyedévhez képest.

ebitda

Az EBITDA-marzs 15 százalékkal romlott az egy évvel korábbi szintről.

ebmarzs

Az üzemi eredmény pedig 45 százalékot csökkent.

üzer

A teljes átfogó jövedelem 5,1 milliárd forintos mínuszt mutat - a társaság közleménye szerint az eredményre a pénzkiáramlással nem járó tételek voltak negatív hatással, ezek jellemzően az elhatárolt kamatráfordítások, a nem realizált árfolyamveszteség és a nemzetközi standardok miatt alkalmazott vételár allokációs hatások miatt a korábbi akvizíciókhoz köthető értékcsökkenési leírások voltak. Kiemelik: az akvizíciókkal a csoport tulajdonába került eszközök vételár-allokációs hatásai, az eszközök hasznos élettartamának végéig, vagy elidegenítéséig hatnak majd negatívan a vállalatcsoport eredményességére,

EZEK AZONBAN VALÓS PÉNZRÁFORDÍTÁST NEM JELENTENEK.

Az összes vételár-allokációs hatástól (11,6 milliárd forint), illetve a nem realizált árfolyamveszteségtől (10,2 milliárd Ft) megtisztított adózott eredmény 2024. első félévében -1,5 milliárd forintot tett ki.

telját

Közel negyedével nőtt a bevétel az első félévben

Az első félévben

  • a csoport árbevétele 23 százalékkal 328,4 milliárd forintra nőtt,
  • a konszolidált EBITDA 16 százalékkal 110,5 milliárd forintra emelkedett,
  • 34%-os EBITDA-marzs mellett.

A jelentős növekedés elsősorban a Vodafone Magyarország inorganikus növekedésének, illetve a leányvállalatok előző időszakhoz viszonyított kimagasló működési eredményének köszönhető.

A vételárallokációs hatásoktól, illetve a pénzkiáramlással nem járó nem realizált árfolyamveszteségtől megtisztított, normalizált adózott eredmény 2024. első félévében -1,5 milliárd forintot tett ki.

Az eredményre a pénzkiáramlással nem járó tételek voltak negatív hatással, ezek jellemzően az elhatárolt kamatráfordítások, a nem realizált árfolyamveszteség és a nemzetközi standardok miatt alkalmazott vételár allokációs hatások miatt a korábbi akvizíciókhoz köthető értékcsökkenési leírások voltak. Az akvizíciókkal a csoport tulajdonába került eszközök vételár-allokációs hatásai, az eszközök hasznos élettartamának végéig, vagy elidegenítéséig hatnak majd negatívan a vállalatcsoport eredményességére, ezek azonban valós pénzráfordítást nem jelentenek.

Mi történt a 4iG-vel?

A cégcsoport a vonatkozó közlemény szerint az eredeti ütemtervnek megfelelően folytatta transzformációs programjának végrehajtását, amelytől a vállalatcsoport igazgatósága 400 milliárd forint nagyságrendű cégérték növekedést vár. A következő fontosabb fejlemények történtek mostanában a vállalatcsoport háza táján:

  • A 4iG a nemzetközi gyártói piacra lép a REMRED kisebbségi tulajdonának (45%) megszerzésével, illetve a martonvásári űrtechnológiai gyártóközpont beruházásának elindításával. A menedzsment megkezdte ezen társaságok holdingvállalatba szervezését, illetve nemzetközi partnerségek kialakítását a területen.
  • A csoport partneri együttműködést alakított ki a Huawei-jel annak érdekében, hogy bővítse már meglévő adatközponti és felhőszolgáltatásait, valamint közös innovációs központokat hozzanak létre a mesterséges intelligencia kutatására.
  • Magyarországon a 4iG mutatta be először az 5.5G technológiát.
  • Az Észak Afrikát a Nyugat Balkánnal összegkötő tengeralatti adatkábel beruházás mellett a 4iG újabb partneri együttműködést alakított ki a Telecom Egypttel annak érdekében, hogy közös vállalatot hozzanak létre a jelenlegi leggyorsabb adatátvitelt biztosító optikai kábel infrastruktúrán nyújtott szolgáltatások üzemeltetésére és forgalmazására Egyiptomban.

Az árfolyam

A 4iG árfolyama idén 3,8 százalékot esett, amivel alulteljesítő a magyar tőzsdén, a BUX index ugyanis eközben 20,2 százalékos pluszban áll.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Leállhat a Barátság kőolajvezeték? Itt a Mol reakciója
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1276859694