Google, Microsoft, Apple? Ugyan, dehogy - Ezek a gyorséttermek köröket vertek az óriásokra
Befektetés

Google, Microsoft, Apple? Ugyan, dehogy - Ezek a gyorséttermek köröket vertek az óriásokra

A nagy technológiai vállalatokra a bizniszük felskálázásának bajnokaiként tekintünk, érdekes azonban melléjük tenni egyes gyorsétteremláncok teljesítményét is. Némelyikük üzletmenetben és tőzsdei teljesítményben is felveszi a versenyt a világ csúcsán lévő technológiai behemótokkal.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Google-verő pizzalánc? Simán!

Húsz évvel ezelőtt szinte egyszerre vitték tőzsdére a Google és a Domino’s Pizza részvényeit. A pizzalánc első tőzsdei kereskedési napjára 2004. július 13-án került sor, míg az akkor még csak internetes kereső vállalat részvényei augusztus 19-én debütáltak.

Klasszikus tőzsdei találós kérdés volt, hogy

a kettő közül melyikkel jártak jobban a részvényesek, a meglepő válasz ugyanis az volt, hogy a pizzalánccal.

Egészen az idei évig, mostanra ugyanis átvette a vezetést az árfolyamát 78-szorozó Alphabet, de a Domino’s Pizza 66-szorozó teljesítménye így is elképesztő.

Lássuk is párhuzamosan egymás mellett a Domino’s Pizza és az azóta már Alphabet nevet viselő Google-anyavállalat részvényeinek teljes élettörténetét negyedéves gyertyákkal és logaritmusos skálázással kiszűrve az osztalékfizetések hatásait is:

felskalazas-bajnokai-chart1-dominospizza-google-2004-2024

Amióta augusztus 13-án a Starbucks egy merész lépéssel elhozta a Chipotle Mexican Grill addig sikert sikerre halmozó vezetőjét, Brian Niccolt, többször elgondolkoztam azon, hogy mennyire nem csak a technológia területén tudott extrém mértékben működni egy adott biznisz felskálázása.

Gigantikus növekedés- Nem csak a technológiai szektorban!

Eszembe jutott például az a történet, amikor 1987-ben Howard Schultz, az akkor még csak hat kávézóból álló és Seattle városára korlátozódó láncot 100 egységesre szerette volna bővíteni külső forrásbevonással. Ekkor 242 befektetői elutasítást kellett elviselnie, mire megtalálta a finanszírozó partnert.

Öt év alatt ezzel 1,3 millió dollárról 73,5 millió dollárra növelte az árbevételét az akkorra már 165 egységből álló Starbucks,

amikor 1992-ben a tőzsdére ment.

És ez még csak a laza bemelegítés volt a későbbi növekedéshez képest. Most, amikor a vezetőváltás kapcsán a teljes pénzügyi média a Starbucks aktuális problémáiról értekezik, érdemes egy pillanatra megállnunk és visszatekintenünk arra, hogy mekkorára is nőtt ez a kávézólánc. Az utolsó 12 hónap árbevétele 36,5 milliárd dollár volt, ami a 32 évvel ezelőtti tőzsdei bevezetési év értékének a 496-szorosa. A jelenlegi közel 39 ezer kávézó pedig 234-szer annyi, mint amennyi 1992-ben volt. Gigantikus léptékben működött a felskálázás, aminek a jutalma a 32 éves tőzsdei hegymenetben is megnyilvánult. A következő ábrán a Starbucks élettörténete látható az 1992. június 26-i tőzsdei bevezetés és 2024. augusztus 23. között negyedéves gyertyákkal és logaritmusos skálázással kiszűrve az osztalékfizetések hatásait is:

felskalazas-bajnokai-chart2-starbucks-1992-2024

Az árfolyam úgy emelkedett napjainkra a részvényfelaprózásokkal kiigazított 27 centes 1992-es kibocsátási ár 348-szorosára, hogy közben a 2008-2009-es válságnál 82 százalékos bezuhanás volt, illetve az elmúlt öt évben a nagyképet tekintve oldalazó mozgást végez a papír.

Itt pedig álljunk meg egy pillanatra, és hasonlítsuk össze a Starbucks részvények teljesítményét a Microsoft papírjaival. A következő ábrán a Microsoft részvényei láthatóak 1992. június 26. és 2024. augusztus 23. között az előző ábrához hasonlóan negyedéves gyertyákkal és logaritmusos skálázással, illetve az osztalékfizetések hatásait kiszűrve:

felskalazas-bajnokai-chart3-microsoft-1992-2024

Két gigantikus szárnyalást (kilencvenes évek és a 2012 óta eltelt időszak) hozott az elmúlt 32 év a szoftveróriás esetében, illetve egy évtizedes oldalazást ezen két éra között. A részvényfelaprózásokkal kiigazított 1,30 dolláros 1992. június 26-i árhoz képest napjainkra 321-szeresére nőtt a Microsoft részvényárfolyama, ami elmarad a Starbucks 348-as szorzójától. A szoftvervállalat utolsó 12 hónapjának az árbevétele 245 milliárd dollár volt, ami „csak” a 89-szerese az 1992-es 2,8 milliárd dolláros értéknek. A nettó profit pedig 88 milliárd dollár volt az utolsó négy negyedévben, ami 124-szerese az 1992-es 708 millió dolláros értéknek. Hihetetlennek tűnik, de

a biznisz felskálázásának szinte minden elemében megverte a Starbucks az elmúlt 32 évben a Microsoftot.

Chipotle vs Apple

Ezeket a számokat látva muszáj a mostani Starbucks menedzserváltás elszenvedőjének, a Chipotle Mexican Grill gyorsétteremláncnak is keresnünk egy feketeöves technológiai „ellenfelet” a teljes 2006 és 2024 közötti tőzsdei élettörténetéhez, amely nem lehet más, mint a 2007-ben az iPhone-t piacra dobó Apple, ami ezzel a termékével a gazdaságtörténelem egyik legnagyobb felskálázását hajtotta végre.

A Chipotle Mexican Grill részvényeinek elsődleges nyilvános kibocsátására 2006. január 26-án került sor. Ez lesz az induló dátumunk a következő két ábrára, míg a záró dátum 2024. augusztus 23. lesz. Havi gyertyás grafikonok jönnek logaritmusos skálázással, ahol kiszűrtük az osztalékfizetések hatásait is. Először a Chipotle Mexican Grillé:

felskalazas-bajnokai-chart4-chipotlemexicangrill-2006-2024

Majd az Apple-é:

felskalazas-bajnokai-chart5-apple-2006-2024

A nemrég végrehajtott eddigi egyetlen részvényfelaprózás hatásával kiigazítva a Chipotle Mexican Grill 2006 eleji kibocsátási ára 44 cent volt, amiről már rögtön duplázott is az ár az első kereskedési napon. Az utolsó árunk 53,71 dollár, ami 122-szeres árfolyamnövekedést jelent 18 és fél év alatt. Az Apple árfolyama a Chipotle 2006. január 26-i IPO-napján az azóta bekövetkezett részvényfelaprózásokkal kiigazítva 2,18 dollár volt, míg az aktuális záróár 226,84 dollár. Impresszív, 104-szeres árfolyamnövekedés,

de elmarad a Chipotle még fantasztikusabb teljesítménye mögött.

Bár a tőzsdén a Chipotle Mexican Grill megelőzte az Apple-t az elmúlt 18 és fél évben, ez nem igaz nyersen az árbevétel és a nettó profit számokra. A 2006-os teljes évhez képest a mexikói gyorsétteremlánc 13-szorozott az árbevétel soron az elmúlt 12 hónap számai alapján, míg az Apple esetében 19-szeres az aktuális érték a 2006-oshoz képest. A nettó profit pedig 34-szeresére nőtt a Chipotle Mexican Grill esetében, míg 51-szeresre az iPhone gyártójánál 2006 és a 2023-as és 2024-es negyedéveket magába foglaló utolsó 12 hónap között. A felskálázásban viszont teljesen összehasonlítható a két cég.

Láthatjuk tehát, hogy

a világ legnagyobb vállalatainak hatalmas értékesítési és tőzsdei árfolyamnövekedésével egyes gyorsétteremláncok szépen tartani tudták a lépést.

A top4 közül kimaradt az Nvidia, mert az akkorát nőtt, hogy annak nincs párja a vendéglátás világában. Mondjuk cserébe a chipóriást egy Denny’s nevű gyorsétteremben alapították, ami az adott asztalnál egy emléktáblával tiszteleg ezelőtt az esemény előtt.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
HitelesAndrás

Melyik bank a legjobb?

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Melyik bank a legjobb? Ha egy ilyen kérdésre valaki csípőből válaszol, akkor legyenek erős fenntartásaid... nincs olyan egységesen jó megoldás, ami

Kiszámoló

Nyaralás olcsóbban

Sokan útra kelnek évente legalább egyszer, hogy valahol eltöltsék a szabadságukat. Sok embernek ez külföldi utazást jelent, ami érthető is, mert ma már gyakran olcsóbban ki lehet jönni több

Holdblog

A hype nem a bevételt követi

Tanulságos, milyen eltérések vannak a legnagyobb piaci kapitalizációval és a legnagyobb éves bevétellel rendelkező cégek listája közt. Az itt látható grafikon az éves bevétel alapján... Th

Holdblog

Ezért nem omlott még össze a forint

Szabó Lászlóval, a HOLD Alapkezelő alapítójával és jelenleg felügyelőbizottsági elnökével készített podcastot a Klasszis. Az augusztus elejei mini tőzsdepánik apropóján Csabai Károly, a

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

Holdblog

Kinek fáj az olcsó autó?

Vannak, teszem azt, a nagy német autógyártók. Akiknél - ha Elon Musk nem rúgja rájuk az ajtót a Teslával - lehet, hogy a mai napig... The post Kinek fáj az olcsó autó? appeared first on HOLDBLO

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megdöbbentő eset derült ki: óriási kockázatot futnak a napelem-tulajdonosok
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
csokoládé