FONTOS Palotaforradalom készül Brüsszelben, amiből kihagyják a magyar kormányt
Nagy bajban a magyar nyugdíjrendszer – Aggasztó, mit művelnek a fiatalok
Befektetés

Nagy bajban a magyar nyugdíjrendszer – Aggasztó, mit művelnek a fiatalok

Több mint 1600 fiatal tűnt el az önkéntes pénztári szektorból tavaly az MNB friss számai szerint. Ezzel az 1,068 millió önkéntes tagból mindössze 42 ezer főt tesznek ki a fiatalok, ami nem sok jót vetít előre a nyugdíjrendszerre nézve. Pedig most a pénztárak teljesítményére nem lehet panasz, a vagyonarányos hozamok 6% körül mozognak. Bár egyre kevesebb fiatal tesz félre nyugdíjra, az idősebb korosztály megtakarításai látványosan kilőttek, ahogyan a munkáltatói befizetések is.
Az öngondoskodás és a megtakarítási piaci aktualitások is kiemelt helyet kapnak a Portfolio szeptember 17-ei Future of Finance 2024 konferenciáján. Nézd meg a programot itt.

Nagyot csökkent a nyugdíjra gyűjtő fiatalok száma

Továbbra sem néz ki jól a magyar nyugdíjhelyzet az MNB friss számai szerint. Úgy tűnik,

évről évre veszti el a harcot a nyugdíjpénztári rendszer a fiatalokért folytatott küzdelemben:

a fiatalabb, 16-29, illetve 30-44 év közöttiek pénztártagokon belüli aránya minden évben egyre csökken (különösen a 16-29 közöttiek száma), pedig pont őket kellene minél nagyobb arányban bevonzani a rendszerbe.

A tavalyi évre vonatkozó friss számok szerint egy év alatt 43,6 ezer főről 42 ezer fő közelébe esett vissza a legfiatalabb önkéntes pénztári tagok száma, ami 4%-os csökkenést jelent. Rosszabb a kép, ha 2016-ig megyünk vissza, ahonnan az MNB közli az adatokat: ez esetben már 36%-os a csökkenés mértéke.

Nem néz ki jól a következő, 30-44 év közöttiek kategóriája sem a taglétszámot tekintve: egy év alatt itt 8, 8 év alatt pedig szintén 36%-kal csökkent a létszámuk.

Egyedül az idősebb, 45-59 és 60 feletti korosztályban lévők taglétszáma tudott növekedést felmutatni, ami olyan szempontból érthető trend, hogy sokan inkább idősebb korban kezdenek el a nyugdíjra gyűjteni, de egyben szomorú is, mivel azt mutatja, hogy a fiatalok nem tudnak vagy nem akarnak félretenni időskorukra, miközben az állami nyugdíjrendszer már több sebből vérzik:

A kezelt vagyon kormegoszlásában sincs ezek után túl sok meglepetés: látható, hogy a fiatalabb pénztártagok vagyona javarészt stagnál, inkább az idősebb korosztály tesz többet félre a nyugdíjas évekre (ebben nyilván szerepet játszik az is, hogy a nyugdíjhoz közeledve többet takarítanak meg).

Külön kiemelkedik a 45-59 évesek megtakarításának megugrása egy év alatt, az önkéntes pénztári nyugdíjvagyon 55%-a az ő számláikon koncentrálódik:

Arról, hogy ezek a korcsoportok és a nyugdíjpénzek hogyan oszlanak meg az egyes pénztárak szintjén, legutóbb az alábbi cikkünkben írtunk:

Megugrottak a befizetések

Amilyen erősen indultak az első negyedéves befizetések, olyan lendületesen folytatódott a trend a második negyedévben is: az MNB friss számai szerint a második negyedévben a tagoktól több mint 31 milliárd forintnyi hozzájárulás folyt be, ehhez jött még hozzá a munkáltatók közel 12 milliárdos hozzájárulása, amellyel így

a legerősebb első félévet tudhatja maga mögött a szektor.

Mindeközben sajnos folytatódott az önkéntes pénztárak taglétszámának csökkenése (ahogy azt a korcsoportonkénti bontás is indukálja): míg december végén 1,073 millió körüli tagot számlált a szektor, június végén 4400 fővel kevesebb tag volt, így a létszám 1,069 millió alá esett vissza.

A magánnyugdíjpénztárak taglétszáma is folyamatosan csökken, ami javarészt annak tudható be, hogy a nyugdíjkorhatár elérésével sokan inkább visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, hogy 100%-os állami nyugdíjat kapjanak.

Idén eddig összesen 715 pénztári taggal csökkent a létszám, 50 590 főre.

A magánnyugdíjpénztárak háza táján is vannak friss fejlemények, ezekről legutóbb az alábbi cikkünkben számoltunk be:

Meggyőzőek a hozamok

Az MNB friss adatai szerint a második negyedévben is folytatódott a hozamszerzési trend a pénztáraknál, ennek eredményeképp:

az önkéntes kasszák már több mint 6%-os vagyonarányos hozamot értek el az első hat hónapban, ami 125 milliárd forintnyi befektetési nyereséget jelent.

A tavalyi év kimagasló volt a hozamszerzésben a nyugdíjkasszáknál, de ha az idei hozamgyár kitart az év végéig, 2024 is egyik legjobb évek között lehet a nyugdíjpénzek gyarapítása szempontjából:

A magánnyugdíjpénztárak esetében az első hat hónapban 5,7%-os vagyonarányos hozamot lehetett látni, ami több mint 18 milliárdos nyereséget jelent.

Átrendeződtek a portfóliók

Az idei első félévben elsősorban a kötvénybefektetések portfólión belüli súlya csökkent, nőtt viszont a bankbetét és készpénz, a befektetési jegyek és a részvények aránya az önkéntes kasszáknál. Az, hogy megugrott a befektetési alapokban és részvényekben lévő pénztári vagyon, magyarázhatja az első féléves jó piaci teljesítmény is, míg az év első hónapjaiban látott kötvénypiaci hozamemelkedés inkább óvatosságra inthette a nyugdíjpénztári vagyonkezelőket.

A magán-nyugdíjpénztári portfóliók esetében inkább a bankbetét és készpénz jellegű eszközök visszaesése figyelhető meg, a kötvények stagnáltak, a többi kategória részaránya pedig nőtt tavaly decemberhez képest:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kiszámoló

Nyaralás olcsóbban

Sokan útra kelnek évente legalább egyszer, hogy valahol eltöltsék a szabadságukat. Sok embernek ez külföldi utazást jelent, ami érthető is, mert ma már gyakran olcsóbban ki lehet jönni több

Holdblog

Ezért nem omlott még össze a forint

Szabó Lászlóval, a HOLD Alapkezelő alapítójával és jelenleg felügyelőbizottsági elnökével készített podcastot a Klasszis. Az augusztus elejei mini tőzsdepánik apropóján Csabai Károly, a

Holdblog

Kinek fáj az olcsó autó?

Vannak, teszem azt, a nagy német autógyártók. Akiknél - ha Elon Musk nem rúgja rájuk az ajtót a Teslával - lehet, hogy a mai napig... The post Kinek fáj az olcsó autó? appeared first on HOLDBLO

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nicsak! Felcsillant a reménysugár a kormány számára
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
rakéta scale-up startup tőzsde nagyvállalalt