Lefülelt az MNB egy magánszemélyt, aki engedély nélkül gyűjthetett 2 milliárd forintot több száz magyartól
Befektetés

Lefülelt az MNB egy magánszemélyt, aki engedély nélkül gyűjthetett 2 milliárd forintot több száz magyartól

Portfolio
Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta egy magánszemélynek, hogy Magyarországon jogosulatlanul betét gyűjtése és más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadása, illetve portfóliókezelés befektetési szolgáltatási tevékenységet végezzen. A jegybank a magánszeméllyel szemben piacfelügyeleti eljárást folytat, a gyanú szerint ugyanis legalább kétszáz természetes személyt érintően az MNB engedélye nélkül jogosulatlanul forrásgyűjtési tevékenységet végez - közölte az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból – előzetes bejelentés nélküli helyszíni ellenőrzést is magába foglaló – piacfelügyeleti eljárást folytat arra vonatkozóan, hogy egy magánszemély végez-e üzletszerűen – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) szerinti, jegybanki engedélyhez kötött betét gyűjtése és más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadása pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, valamint hogy végez-e rendszeres gazdasági tevékenység keretében a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvény (Bszt.) szerinti megbízás felvétele és továbbítása, illetve portfóliókezelés befektetési szolgáltatási tevékenységeket.

A rendelkezésre álló adatok szerint a magánszemély legalább 200 magyar természetes személlyel kötött megbízási szerződéseket annak érdekében, hogy a rábízott tőkével tőzsdei kereskedési tevékenységet folytasson. A magánszemély a befektetőkkel kötött megbízási szerződése szerint 100 százalékos tőkegaranciát vállal a részére átadott pénzeszközökre, s tevékenységét sikerdíj ellenében végzi.

A számlaforgalmi adatok alapján megállapítható, hogy

a magánszemély részére a befektetők több mint 2 milliárd forintot utaltak át az elmúlt 5 évben,

mely összegből közel 400-400 millió forintot utalt tovább egy magyarországi és egy ciprusi székhelyű befektetési vállalkozásnál vezetett értékpapírszámlájára, ahol állítása szerint devizapárokkal kereskedik.

A folyamatban lévő eljárásban eddig beszerzett bizonyítékok alapján valószínűsíthető, hogy a magánszemély az MNB engedélye nélkül jogosulatlanul forrásgyűjtési tevékenységet végzett, illetve végez és annak során ráadásul nagymértékű veszteséget könyvelt el.

Ma közzétett végzésében így a jegybank ügyfélvédelmi okokból a magánszemélynek azonnali hatállyal megtiltotta, hogy bármely pénzügyi felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. A piacfelügyeleti eljárás lezárását követően a döntését a jegybank honlapján nyilvánosan közzéteszi. Ezen túlmenően az MNB a beszerzett bizonyítékok alapján feljelentést is tett a Fővárosi Főügyészségen.

Az MNB ismételten felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt előzetesen mindig ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, s így szerepel-e a jegybank Piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásában. Az MNB ügyfélszolgálata, vidéki pénzügyi tanácsadó irodái, illetve honlapja minden szükséges tájékoztatást megadnak ennek kapcsán a szerződésük megkötése előtt érdeklődőknek.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új adót vetnének ki a jövedelmekre – elképesztő összegeket szerezhetnek a költségvetéseknek
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Befektetés elemzése