Sokkoló pofon érik a kávérajongóknak
Befektetés

Sokkoló pofon érik a kávérajongóknak

Portfolio
A globális kávéárak rekordmagasságokba szöktek, mivel az időjárási katasztrófák kárt okoznak a termésben, ami emeli a fogyasztói költségeket és arra kényszeríti a pörkölőket, hogy olcsóbb babokat adjanak a keverékeikhez – számolt be a Financial Times. Nemcsak az árak, de a kávék ízei is megváltozhatnak.

A robusta babok, amelyeket az instant kávékban használnak, és a magasabb minőségű arabica fajta árfolyama is emelkedett az utóbbi hónapokban. A londoni robusta futures, amely a globális referencia, ezen a héten elérte a rekordot 4971 dollár/tonna értéket, míg az arabica futures, amelyet New Yorkban kereskednek, 2,49 dollár/font értékre emelkedett, ami már közel van a több évtizedes csúcshoz.

„Az árak még nem érték el a csúcsukat” – mondta Steve Butler, a ChAI alapítója, amely egy mesterséges intelligenciát használó árupiaci-előrejelző cég. Hozzátette, hogy a felívelés vonzotta a spekulánsokat, akik valószínűleg folytatni fogják az árak felhajtását.

A legutóbbi hideghullám Brazíliában – az ország a világ kávétermelésének körülbelül egyharmadát adja, és ebből 70% arabica –, aggodalmat váltott ki a kínálati oldal szűkülése miatt. Brazília hideg időjárása előtt pedig a második legnagyobb kávé-, és a legnagyobb robustatermelő, Vietnam pedig aszálytól szenvedett.

A szállítási költségek emelkedése is nyomást gyakorol a piacra. A húszi milicisták támadásai a Vörös-tengeren november óta arra kényszerítették a hajózási cégeket, hogy a hosszabb útvonalat válasszák a Jóreménység fokán keresztül, ahelyett, hogy a Szuezi-csatornán haladnának át.

A pörkölők is érzik már a szorítást: Anna Manz, a Nestlé pénzügyi igazgatója júliusban közölte a befektetőkkel, hogy „a bemeneti költségek a kávéból és a kakaóból” nyomást gyakorolnak az élelmiszeróriás profitmarzsára a következő hat hónapban.

Ezek a költségek a fogyasztókra is átterhelődnek. Olaszországban a kávézók látogatói már nem élvezhetik az eszpresszót 1 euróért. Az átlagos ár a városokban 2021 óta 15%-kal emelkedett, és 2024-re 1,20 euróra nőtt, ahogy a fogyasztói csoport Assoutenti közölte.

A fogyasztók a kávé ízében is változást vehetnek majd észre. Amikor az arabica árak magasak voltak 2021 közepétől 2023 elejéig, és a robusta kínálat bőséges volt, a pörkölők több olcsóbb babot kezdtek hozzáadni a keverékeikhez – mondta Charles Hart, a BMI fő commodities elemzője a Financial Timesnak. „Ez leapasztotta a készleteket Vietnamban és Brazíliában, és ezzel megalapozta a kávéárak emelkedését 2024-ben” – tette hozzá a szakértő.

Most, hogy mindkét babfajta árfolyama emelkedik, a pörkölők megpróbálják megvédeni zsugorodó árrésüket azáltal, hogy arabicát szereznek be olcsóbb termelőktől, főleg Brazíliából, és több alacsonyabb minőségű babot adnak a keverékeikhez.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Óriási béremelések jönnek Magyarországon? Látótávolságban a 400 ezer forintos minimálbér!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
tanulmány-higiénia-rák-szabályozás-szív-érrendszer-meddőség-közegészségügy-tampon-vegyi-anyagok