Mégsem kell temetni? Visszatért a magyarok egyik kedvenc befektetése
Befektetés

Mégsem kell temetni? Visszatért a magyarok egyik kedvenc befektetése

Három hónapig tartó tőkekiáramlás után úgy tűnik, visszatér a kereslet a kötvényalapok iránt: a BAMOSZ friss statisztikái szerint júliusban mintegy 44 milliárdnyi friss tőkét vonzott a kategória, igaz, így sem ez, hanem a vegyes alapok a legnépszerűbb befektetés most. Mindeközben az erős kereslet és a piaci teljesítménynek a hatására a befektetési alapokban kezelt vagyon új csúcsra tört júliusban, meghaladva a 16 500 milliárd forintot.
A hazai megtakarítási piac legforróbb témáival jön a Portfolio szeptember 17-ei Future of Finance konferenciája. Ne maradj le róla, jelentkezz Te is!

Visszatérnek a magyarok a kötvényalapokhoz?

2022 májusa óta töretlenül áramlott be a pénz a hazai kötvényalapokba, szinte minden hónapban több százmilliárd forintnyi friss tőkét tettek ide a befektetők. Ez a trend először áprilisban szakadt meg, akkor és az azt követő hónapokban összesen mintegy 120 milliárd forintnyi tőke távozott a kötvényalapokból, ami trendfordulónak ígérkezett.

A friss adatok szerint viszont úgy tűnik, a befektetők ismét rátaláltak a kategóriára:

júliusban mintegy 44 milliárd forintnyi friss pénz áramlott kötvényalapokba, ennél több pénzt csak a vegyes alapok tudtak gyűjteni 76,5 milliárddal.

A kötvényalapoknál látott pár hónapos megingás elég volt ahhoz, hogy a legkeresettebb alapok címét elbitorolják, sőt, rögtön két kategória is bejelentkezett:

júliusig bezárólag fej-fej mellett vezet a tőkegyűjtési versenyben a vegyes és az abszolút hozamú alapok kategóriája 464-464 milliárd forinttal.

Összességében múlt hónapban gyakorlatilag mindegyik alap iránt pozitív keresletet lehetett látni, ennek mértéke meghaladta a 226 milliárd forintot. A hozamok kissé visszaestek júliusban, így egyértelműen a friss pénzek járultak hozzá leginkább a vagyongyarapodáshoz:

A fentiek eredményeképp a befektetési alapokban kezelt összvagyon ismét nőni tudott, július végén meghaladta a 16 500 milliárd forintot, ami új csúcs.

A kezelt vagyont tekintve még mindig messze a kötvényalapokban van a legtöbb pénz, július végén 5874 milliárd forinttal. Csak jóval lemaradva követik őket a második helyen a vegyes alapok közel 2400 milliárddal, megelőzve az ingatlanalapokat, amelyekben 2101 milliárd forintnyi vagyon volt. Egyre közelebb kerülnek a 2000 milliárdos szinthez az abszolút hozamú alapok is:

A vagyonarányos hozamot tekintve továbbra is a részvényalapok vezetnek, júliusig bezárólag már közel 13%-os hozamnál tart a kategória. Az abszolút hozamú alapok 6% feletti teljesítménynél tartanak, míg a vegyes alapoké a harmadik legjobb hozamadat 5,74%-kal.

Mi történik a kötvényalapokkal?

Már a márciusi adatoknál is látszódott annak a jele, hogy csökken a kereslet a kötvényalapok iránt, de az áprilisi-júniusi tőkekiáramlás egyértelműen egy új trendet vázolt fel. Az várható volt, hogy előbb-utóbb elül az elmúlt két évben látott fokozott kereslet. A kötvényalapokba akkor kezdtek el nagyobb pénzek beáramlani, amikor a kötvénypiaci hozamok is csökkenésnek indultak: a lépés logikus volt, ugyanis a kötvényalapok árfolyamára a kötvényhozam-hozamcsökkenés pozitívan hat, így végső soron az alapok hozamára is. Csakhogy ez a trend idén megfordult, ismét emelkedésnek indultak a kötvénypiaci hozamok, ami megnehezítette ezen alapok hozamszerzési lehetőségeit, bár pont az utóbbi hetekben lehettünk szemtanúi egy jelentősebb hozamcsökkenésnek a piacon:

Mi a különbség a piaci kötvényhozam és a befektetési jegy hozama között?

A kötvényalapok teljesítményét legfőképpen két tényező határozza meg:

1) Az első tényező a hozamok általános szintje. Ez azért fontos, mert, ha nem változik a portfólióban lévő kötvények hozama, akkor leegyszerűsítve 1 év alatt ezt a bruttó teljesítményt tudja elérni a kötvényalapunk. Ha például egy portfólióban 50-50%-ban van egy-egy kötvény, amelynek a hozama (YTM) 3% illetve 4%, akkor a kötvényportfólió változatlan hozamokat feltételezve 1 év alatt 3,5%-os hozamot tud biztosítani (a költségek levonása előtt).

2) A másik dimenzió a hozamok változása és annak iránya. Itt már figyelembe kell venni a kötvényportfólió módosított átlagidejét is (a fenti keretes írás szerint). Vagyis a kötvénypiaci hozamemelkedés a kötvények és ezáltal a kötényalapok árfolyamának csökkenését idézik elő, így a kötvényalap hozama romlik.

A különböző kötvényportfóliók teljesítményét eltérő módon érinti a fenti két tényező. Az alacsonyabb módosított átlagidővel (alacsonyabb kamatlábkockázattal) rendelkező alapoknál (lásd: rövid kötvényalapok) a hozamok változása minden más változatlansága esetén kisebb árfolyamváltozást eredményez, így itt a hozamok általános szintje még meghatározóbb. A nagyobb módosított átlagidejű portfólióknál (lásd: hosszú kötvényalapok) is az átlagos hozam a kiinduló pont, de a nagyobb kamatlábkitettség miatt itt hatványozottan fontos a hozamok változása és azok iránya.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Bankmonitor

Mire elég egy átlagos személyi hitel?

Ha személyi hitel felvételét tervezed, érdemes átgondolni, mire használhatod fel. Cikkünkben bemutatjuk, mire lehet elegendő egy átlagos kölcsön, legyen szó autóvásárlásról, lakásfelújí

Holdblog

Balásy Zsolt: Kit érdekel a bitcoin?

Miért foglalkozna bárki egy ilyen obskúrus témával, ha nincs hedge fundja vagy kapucnis pulcsija? Béla bának nincs bitcoinja, nem is érdekli. Ahogy az arany se.... The post Balásy Zsolt: Kit érde

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Akkora a baj a magyar gazdaságban, hogy már nincs fény az alagút végén

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
happy trader tőzsde