Ezen múlik, hogy hatalmas zuhanás jön-e a tőzsdéken
Befektetés

Ezen múlik, hogy hatalmas zuhanás jön-e a tőzsdéken

Az első félév kiváló teljesítményei olvadtak vissza az elmúlt egy hónap tőzsdei turbulenciájában. A japán jen erősödését maga a Nikkei index bírta a legkevésbé. Olyannyira, hogy a múlt hétfői mozgásával megidézte az 1987. október 19-i amerikai tőzsdei fekete hétfőt. Erre az augusztus 5-i napra a Nasdaq-100 index 20+ százalékos július eleji idei pluszából is alig maradt valami. A nagy kérdés mindeközben az, hogy megúszták-e a részvénypiacok ezzel az esést vagy még jöhet egy újabb kör?
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Rémisztő analógia

Ahogyan a történelem, úgy a tőzsdetörténelem is szokta ismételni önmagát. Ennek az ékes bizonyítékát láthattuk a múlt hétfőn, amikor a japán részvénypiac 1987 októbere óta a legnagyobb egynapos szakadását szenvedte el. Az időponttal pedig rögtön meg is találtuk a félelmetes történelmi analógiát, az 1987. október 19-i fekete hétfőt, amikor a Dow Jones index 22 százalékos mélyrepülést mutatott be, ami egyben

a teljes amerikai tőzsdetörténelem legnagyobb egynapos esése.

Nézzük is meg rögtön ezt egy árfolyamgrafikonon napi gyertyákkal 1987. április 1. és 1987. december 31. között:

japan-1987-megidezes-chart1-dowjones-1987

Zöld vonal mutatja a 200 napos mozgóátlagot, míg vastag piros jelzés a chart alján azt, hogy az ominózus fekete hétfő napján hol tartózkodott a 200 hetes mozgóátlag.

A történelmi analógia megfelelő vizualizációja miatt lássuk is itt azonnal az aktuális Nikkei index grafikont, szintén napi gyertyákkal 2023. október 2. és 2024. augusztus 9. között:

japan-1987-megidezes-chart2-nikkei-2023-2024

Itt is zöld vonal mutatja a 200 napos mozgóátlagot és vastag piros jelzés az ábra alján azt a szintet, ahol a múlt hétfői napon a 200 hetes mozgóátlag tartózkodott. Az egymást 37 évnyi különbséggel megidéző két részvénypiaci összecsuklásnak a következő hasonlóságai voltak:

  • Mind a két esetben több negyedéven át tartó, igen komoly emelkedés előzte meg az aktuális tőzsdei csúcsig az utána gyors esésbe átváltó folyamatokat. A Dow Jones az 1987. augusztus 25-i csúcsértéke előtti kilenc hónapban 42 százalékot emelkedett, míg a Nikkei az idei július 11-i élete csúcsa előtti kilenc hónapban 32 százalékos menetelést mutatott be.
  • Az adott év csúcsértékének az elérése után az 1987-es Dow Jones 36, míg az idei Nikkei 15 nap alatt zuhant le a saját 200 napos mozgóátlagáig.
  • Ez a kulcsfontosságú 200 napos mozgóátlag aztán az adott fekete hétfő előtti pénteki napon esett el, mindkét esetben nagyon csúnya hétzáró mínusszal együtt járva. A Dow Jones az 1987. október 16-i pénteken 4,6 százalékot, a Nikkei a 2024. augusztus 2-i pénteken 5,8 százalékos zuhanást mutatott.
  • Ezzel mindkét index nagyon rossz technikai képpel és a megelőző masszív, de gyorsan leépülő rally miatt rengeteg feszített tőkeáttételes pozícióval fordult rá a hétvégére, amikor mind a két esetben váratlan rossz hírek érkeztek.
  • A feszített pozíciók, a pénteken nagyot romló technikai kép és a rossz hírek hatására aztán

    ebből hétfőre szabályos tőzsdepánik alakult ki, mindkét index történelmi léptékű esésével, amely a nap végén gyorsult fel.

  • Mind a két esetben egyetlen nappal a 200 napos mozgóátlag elesése után egészen a 200 hetes mozgóátlagig zuhantak az indexek, ami aztán komoly támaszként hatva a hét eleji mélypontokhoz képest decens emelkedést hozott magával a követő napokon.

Az a bizonyos carry-trade

A tőzsdetörténelmi hasonlóságok áttekintése után vizsgálódásunkat érdemes innentől kezdve a 2023-as és 2024-es részvénypiaci rallyt vezető Nasdaq-100 index viselkedésének kulcstényezőivel folytatnunk. Ehhez még néhány gondolat erejéig azonban nem tudjuk elengedni a japán vonalat, az elmúlt egy hónap tőkepiaci turbulenciájának főkolomposát, a dollár-jen-árfolyamot. A globális kamatemelési ciklusból kimaradó japán jen olyan léptékben vált ugyanis finanszírozó devizává a mesterséges intelligencia sztoriban a behemót amerikai technológiai részvények mögött, hogy

ezáltal ez a kereskedési pár az elmúlt évtizedek egyik leglátványosabb „túlzsúfolt” ügyletévé vált.

A 2024-es esztendő első hat hónapjában és tíz napjában tökéletesen működött is mindkét lába ennek az ügyletnek. A tavalyi év zárása és 2024. július 10. között a dollár 14,6 százalékot erősödött a jennel szemben, miközben a Nasdaq-100 index is 22,9 százalékos pluszt rakott össze eddig az egy hónappal ezelőtti szerdáig. Az augusztus 5-i mélypontokon aztán ebből maradt 0,5 százaléknyi idei dollárerősödés a jennel szemben, illetve 3,6 százaléknyi Nasdaq-100 plusz. Azaz mindkét esetben kvázi nullára olvadt vissza 18 kereskedési nap alatt az addigi bő félév ritkán látható nagyságú hozama.

Nézzük is meg most ezt a folyamatot a Nasdaq-100 index árfolyamgrafikonján napi gyertyákkal 2023. október 2. és 2024. augusztus 9. között:

japan-1987-megidezes-chart3-nasdaq100-2023-2024

Az ábrán három mozgóátlagnak van kiemelt jelentősége. A szürke színű 9 napos és aranyszínű 20 napos mozgóátlag volt 2023 novembere és 2024 július eleje között – leszámítva két-három idei áprilisi hetet – a meghatározó felhajtó trendje a technológiai bikafutásnak. Ez a felhajtóerő szűnt meg július közepén és váltott át meredek zuhanásba a jen carry-tradek zárásával egyidejűleg. Lassan egy hónapja a 9 és 20 napos mozgóátlagok mozgásában materializálódó rövidtávú trend a meredek esés, amely az augusztus 5-i hétfőn eljutott a 200 napos mozgóátlag (zöld vonal), mint hosszú távú trend teszteléséig.

A döntő tényező

Jelen pillanatban ott tartunk, hogy mind a 9 és 20 napos mozgóátlagpár indexleszorító hatása, mind pedig a 200 napos mozgóátlag masszív támasztó hatása tartja magát, amely ellentmondásos jelenség azonban nem tarthat sokáig.

Éppen ezért az előttünk álló napok nagy kérdése az lesz, hogy melyik trend kerekedik majd felül a másikon.

Nem is csoda, hogy óriási találgatás zajlik a tőkepiacon arról, hogy vajon még mennyi forró pénz maradt a jenből finanszírozott behemót technológia kereskedési párban. Valószínűleg ez a faktor fogja eldönteni a következő hetek kereskedési irányát.

Pár hónapos időtávra előretekintve még érdekesebb kérdés merülhet fel bennünk. Ez pedig nem más, mint az, hogy vajon megússza-e a Nasdaq-100 index ezzel az egy nagy eséssel, megakorrekcióval, vagy a következő hónapokban jön még egy újabb nagy lejtmenet?

Ehhez érdemes megidéznünk a tőzsdetörténelmet, és megnéznünk a Nasdaq-100 index 1985 ősze óta íródó történelmében azokat az évjáratokat, amikor legalább 5 százalékos első féléves plusz után júliusban érkezett egy olyan esés, ami egészen a 200 napos mozgóátlagig kergette le a technológiai indexet. Érdekes módon a 39 évből az idei már a hetedik ilyen esztendő. Ami miatt mégis újdonságként hat a mostani mozgás, az a tényező, hogy utoljára 2007-ben láttunk ilyen mintázatot. (A 2011-es és 2015-ös nyári esést megelőzően nem volt megfelelő plusz az első félévben.)

A hat múltbeli eset közül kétszer fordult elő olyan, hogy a bezuhanás egy szimpla mélypontot hozott létre az évben, és mintha mi sem történt volna, folytatódott az emelkedés. Ilyen volt az 1996-os és a 2007-es esztendő. És négyszer állt elő olyan helyzet, hogy az esésnek érkezett egy újabb őszi hulláma. Az 1990-es évben a nyári zuhanás és az októberi mélypont között nem volt szinte semmilyen megnyugvás, köszönhetően a Kuvaitot érő iraki inváziónak. Az 1986-os, 1988-as és az 1998-as években viszont az első eső hullám utáni megnyugvást követően jött a következő turbulencia az ősz folyamán. Példaként erre most nézzük meg a Nasdaq-100 index napi gyertyás grafikonját 1986. január 1. és 1986. december 31. között (szürke vonal a 9 napos, aranyszínű vonal a 20 napos és zöld vonal a 200 napos mozgóátlag):

japan-1987-megidezes-chart4-nasdaq100-1986

Azért hoztam be ide ezt a példát, mert az idei évből hátralévő időszakban ezt a típusú mozgást tartom a legvalószínűbbnek. A kiváló első félév utáni júliusi mélyrepülés utáni augusztus eleji 200 napos mozgóátlagnál lévő mélypontot követi egy párhetes megnyugvás, majd jön egy újabb lefelé kör az ősszel. Ami után az év vége relatív nyugalomban telik.

Nagy valószínűséggel ideges két-három hónap előtt állunk.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kiszámoló

QR kódos csalások

A Pénzcentrum írt a QR kódos csalásokról nemrég egy cikket. A cikk lényege, hogy bárhol, ahol fizetned kell (parkoló...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Toronydaruk lepték el Budapestet a bejelentések hírére

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
bull bear medve bika tőzsde