Földhöz vágták a világ tőzsdéit, most igyekeznek jóvá tenni
Befektetés

Földhöz vágták a világ tőzsdéit, most igyekeznek jóvá tenni

Miután a japán jen több, mint 10%-ot erősödött a dollárral szemben - ezzel felgyorsítva a tőzsdék zuhanását - a japán jegybank helyettes kormányzója szerint most nincs itt az ideje a további szigorításnak. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy az esést okozó tényezők közül az egyik megoldódni látszik.

Az éjjeli órákban a japán jegybank helyettes kormányzója, Shinichi Uchida jelezte, hogy piaci turbulencia esetén nem fogják emelni a kamatokat, mivel nem kívánják a piacok stabilitását veszélyeztetni. A jegybanki iránymutatás után több mint 2%-ot gyengült a japán jen a dollárral szemben.

A jegybank helyettes kormányzójának szavai lényegében azt jelentik, hogy megijedtek attól, amit egy kis recessziós félelem a japán kamatemeléssel kombinálva tudott okozni, ezért egyelőre lemondanak a további szigorításról.

A jegybank elmondta továbbá azt is, hogy a kamatemelés ellenére a jegybank monetáris politikai irányultsága összességében továbbra is laza, hiszen a kamatok alacsonyak, és még mindig vásárolja a jegybank az állampapírokat.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők csupán 20% esélyt adnak annak, hogy az év végéig 25 bázisponttal emelkedhet a japán alapkamat.

Miért nagyon fontosak a japán jegybank szavai?

Ahogy korábban is írtuk, a Nasdaq 100 több mint 20%-os esése a recessziós félelmek erősödése, az AI-val kapcsolatos rossz hírek és a japán jen carry trade bezáródása miatt következett be.

Tegnapi cikkünkben elmondtuk, hogy milyen feltételeknek kell teljesülnie, hogy ismét trendszerű részvénypiaci emelkedésben gondolkodhassunk:

  1. A kötvényhozamok esése megállna és legalább stabilizálódna. Ha ezzel együtt a fenti két indikátor esése megáll, esetleg enyhén emelkedni kezd, az azt jelenti, hogy egyelőre a növekedési várakozások stabilizálódtak. Ez már egy alapja lehet annak, hogy kellően biztosan legyünk abban, hogy a részvénypiaci esés megállhat.
  2. Ugyanígy a japán jen erősödésének is meg kell állnia, mivel ez annak a jele lenne, hogy a globális mérlegleépítés (carry trade bezáródása) megállt, emiatt nem kell további gyors és heves eladási hullámtól tartani.
  3. Rövid távon az AI-val kapcsolatos negatívabb hangvételű hírek nem fognak változni, ezért már előrevetíthető, hogy nem ők fogják vinni a hátukon a részvénypiaci emelkedést (inkább a defenzívebb papírok).
  4. Az igazán tartós emelkedések pedig akkor jöhetnek, amikor a befektetők szélsőségesen pesszimisták, és kapnak egy olyan hírt, amitől hirtelen negatívból pozitívba vált állt a részvénypiaci helyzetértékelésük.

Ahogy a fentiekből is látható, most a 2-es pontról jött jó hír, hiszen a jegybank kormányzóhelyettesének szavai lényegében azt mondják, hogy nem kell további szigorítástól tartani, ezért alábbhagyhatnak a japán kamatemelési várakozások.

Hétfőn pedig az ISM szolgáltatószektori beszerzésimenedzser-indexe lett a vártnál jobb, ami pedig a növekedési várakozások stabilizálódása miatt lehet egy jó hír.

Összességében tehát az 1-es és a 2-es ponttal kapcsolatban már jó hírek érkeztek, ami már elég lehet arra, hogy alapját adja a részvényárfolyamok stabilizálódásának.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
„Menjetek haza!” – Pattanásig feszült a helyzet Európa egyik legnépszerűbb turistaparadicsomában

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1846577310(2)