Minek ennyi készpénz? Értetlenül áll a befektetők viselkedése előtt a piac
Befektetés

Minek ennyi készpénz? Értetlenül áll a befektetők viselkedése előtt a piac

Portfolio
A nagy alapkezelők nehezményezik, hogy a befektetők vonakodnak kockázatot vállalni és pénzt fektetni a piacokra. Szerintük ezzel jelentős hozamtól esnek el, mindeközben azonban a kamatlábak és a készpénz megtakarítások hozamai több mint egy évtizede a legmagasabb szinten vannak – írja a Financial Times.

A befektetők makacsul kitartanak a készpénz mellett, ami árt az alapkezelőknek, és maguknak is, ugyanis ezzel lemondanak a több milliárd dollárnyi profitról, amit az elmúlt időszakban szerezhettek volna a nagy részvénypiaci raliban.

Az óvatosság hátterében azonban több tényező áll. A kockázatmentes hozamok évtizedek óta először haladják meg az inflációt. A részvénypiacot mindeddig egy maroknyi volatilis technológiai részvény vitte a hátán, és ott van még a széles körű geopolitikai konfliktus, a rossz gazdasági hangulat és a bizonytalan amerikai választások, amelyek mind-mind óvatosságra intik a befektetőket.

Úgy tűnik egyébként, hogy a befektetők félelme nem megalapozatlan, ma reggel jelentős eséssel indultak az ázsiai piacok, és ez a hangulat minden bizonnyal kihat a globális hangulatra is:

Az amerikai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Investment Company Institute szerint több mint 6100 milliárd dollárt tartanak amerikai pénzpiaci alapokban, ahol a befektetők kis kockázat mellett körülbelül 5 százalékot kereshetnek a pénzükön, szemben a nagyjából 4500 milliárd dollárral azelőtt, hogy az amerikai jegybank elkezdte volna emelni a kamatlábakat.

Becslések szerint a befektetők 225 milliárd dollárnyi tőzsdei profitról maradtak le az 1500 milliárd dollárnyi úgynevezett többletkészpénzzel, mivel a piacok idén jelentősen emelkedtek.

Az S&P 500 index az év eleje óta több mint 15 százalékkal emelkedett. Ez a készpénz ugyanebben az időszakban nagyjából 75 milliárd dollárt fialt a pénzpiaci alapokban.

A befektetők óvatosság és készpénzimádata próbára tette az alapkezelőket, akiknél a befektetetlen megtakarítások többlete potenciálisan milliárdos díjbevétel-kiesést jelenthet. Ráadásul értetlenül állnak a dolog előtt, mivel azt hitték, hogy a piacok eddigi széles körű fellendülése visszahozza a befektetők étvágyát a befektetési alapok iránt, és segít javítani a szektorban tapasztalt szerény tőkebeáramlásokat.

Bár a kamatcsökkentés még idén várható Amerikában, a kamatok várhatóan még egy ideig vonzóak maradnak a befektetők számára – jegyzi meg a cikk, ami nem olyan jó hír az alapkezelői szektor számára.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
GettyImages-912015536