Itt a lista: megmutatjuk, mennyit keresett neked idén a nyugdíjpénztárad
Befektetés

Itt a lista: megmutatjuk, mennyit keresett neked idén a nyugdíjpénztárad

Felszívták magukat a második negyedévben a hazai nyugdíjpénztárak: az idei első negyedév hozamai alapján még azt gondoltuk, visszafogottabb teljesítményeket fogunk látni, ehhez képest több pénztár is 10% feletti féléves hozamot mutatott fel a tagjainak. A legjobb teljesítményeket a kockázatvállalóbb portfóliókkal lehetett elérni. Mutatjuk a listát.
Hasonló témáról is szó lesz a Portfolio szeptember 17-ei Future of Finance konferenciáján. Ne maradj le róla, gyere el Te is!

Hasítanak a nyugdíjpénztárak

Tavaly eszelős évet zártak az önkéntes- és magánnyugdíjpénztárak, a 2023-ashoz hasonló teljesítményeket utoljára 14 éve, 2009-ben láthattunk. Az idei első negyedév alapján még azt gondoltuk, hogy a tavalyi, sok esetben 20% feletti éves hozamokat idén nehéz lesz megismételni, de a második negyedéves teljesítmények rácáfoltak erre.

A nagyobb részvényhányadot tartó portfóliók első féléves hozama már most is meggyőző, bőven találunk 10% feletti féléves hozamokat a listán.

Szerepet játszik ebben a részvénypiacok első féléves jó teljesítménye is.

  • Az MNB oldalán elérhető, legfrissebb, június végi árfolyamadatok alapján már egy pénztári portfólió sincs negatív tartományban (néhány klasszikus portfólió még enyhe mínuszban indította az évet). A klasszikus portfóliók idei eddigi teljesítménye között viszonylag nagy a szórás, de kiemelkedik az Aranykor klasszikus portfóliója 5,5%-os féléves hozammal.  
  • A klasszikus és óvatos portfóliók időarányosan visszafogottabb hozamain vélhetően a kötvénypiaci hozamemelkedés is nyomott hagyott az év első hónapjaiban, igaz, azóta már a magyar és nemzetközi kötvénypiacon is lejjebb jöttek a hozamok, ami pedig támogatólag hathatott a teljesítményre.
  • Elsősorban azok a portfóliók hoztak idén eddig magasabb hozamokat, amelyek magasabb kockázatot vállalnak, vagyis a magasabb részvényarányt tartó növekedési, lendület és kockázatvállaló konstrukciók.
  • Ezek között is kiemelkedik két szolgáltató, az Allianz Kockázatvállaló és az OTP Dinamikus portfóliója, előbbi 17%, utóbbi 14,75%-os féléves hozamnál jár. Nem sokkal van lemaradva mögöttük az Aranykor ESG Dinamikus és a VIG MegaTrend portfóliója 12,71% és 12,20%-os hozammal.
  • Vannak még 10%-ot meghaladó féléves hozamot mutató portfóliók, ilyen az Aranykor Lendület, az OTP Növekedési és a Pannónia Gyémánt portfóliók.
  • A kiszámítható, óvatos és klasszikus portfóliók első hat havi hozama rendre 5-6% alatt szóródik, tehát megérte egy kis kockázatot vállalni, ezt az elmúlt 10 év adatai is bizonyítják.
önyp hozam 1

A magán-nyugdíjpénztári portfóliók teljesítménye kissé alulmaradt az önkéntes pénztárakéhoz képest, itt a növekedési portfóliók már nem tudtak 10% fölötti teljesítményt felmutatni. A három (júliustól már csak kettő) megmaradt magánnyugdíjpénztár portfóliói közül is

  • a növekedési portfóliók teljesítettek ettől még a legjobban, 7-10% közötti hozamokkal idén eddig.
  • A Szövetség Nyugdíjpénztár növekedési portfóliója emelkedik ki a mezőnyből, amely hat hónap alatt 9,37%-os teljesítményt ért el.  

Pont az a Szövetség, amely július 1-től beolvadt a Horizont Magánnyugdíjpénztárba, és ezzel már csak két magánnyugdíjpénztár maradt Magyarországon. Arról, hogy mennyire volt jó döntés a tagoknak a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradni, illetve a jövőre nézve mi lehet az okos döntés, az alábbi cikkünkben írtunk részletesebben:

mnyp hozam

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Egyenlő számban a rajtnál

Most, amikor a nemzetközi sportéletet az a kérdés uralja, hogy mitől számít valaki férfinak vagy nőnek, külön pikantériája van az e heti ábránknak. A párizsi... The post Egyenlő számban a

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tőzsde-kriptovaluta-bitcoin-ethereum-kripto