FONTOS Megtudtuk: nagy döntés előtt áll a Mol, a magyar autósok is megérezhetik
Egyre kevesebb benne a pénz, mégis egyre több amerikainak van ilyen befektetése
Befektetés

Egyre kevesebb benne a pénz, mégis egyre több amerikainak van ilyen befektetése

Portfolio
A befektetési alapokba fektető amerikai háztartások száma nőtt, miközben a hosszú távra szóló befektetési alapok 2023-ban tőkekiáramlást tapasztaltak - írja az amerikai alapkezelőket tömörítő egyesület, az Investment Company Institute (ICI) kiadványára hivatkozva a Financial Times.

Összesen 68,7 millió háztartás, vagyis az amerikai háztartások valamivel több mint felének volt befektetési alapokban megtakarítása tavaly, szemben a 2020-as 58,7 millió háztartással.

Ezek a háztartások 18 600 milliárd dollárt fektettek hosszabb befektetési időtávval bíró befektetési alapokba és 3900 milliárd dollárt pénzpiaci alapokba, ami a befektetési alapok teljes nettó eszközállományának 88 százalékát tette ki. A fennmaradó rész az intézményi befektetőktől származott, akik 2000 milliárd dollárt fektettek pénzpiaci alapokba és 1000 milliárd dollárt hosszabb befektetési időtávú alapokba.

Bár a befektetési alapok 665 milliárd dollárnyi tőkekiáramlást tapasztaltak 2023-ban, ezt ellensúlyozta a pénzpiaci alapokba történő 957 milliárd dolláros nettó beáramlás az ICI adatai szerint. Ennek eredményeképpen a befektetési alapok 292 milliárd dollár nettó beáramlással zárták a tavalyi évet, ami a 2022-es 1100 milliárd dolláros nettó tőkekiáramláshoz képest lényegesen jobb adat.

Az adatokból az is kiderült, hogy a különböző generációk más típusú befektetéseket keresnek: a fiatalabb befektetők nagyobb arányban voltak kitéve a kriptovalutáknak, míg az idősebb befektetők nagyobb arányban tartottak befektetési alapokat.

Az aktívan kezelt befektetési alapok népszerűsége az elmúlt években csökkent. Az aktív befektetési alapokba fektetett eszközök aránya mindössze három év alatt 60 százalékról 52 százalékra csökkent, míg az indexalapú tőzsdén kereskedett alapok és az indexkövető befektetési alapok iránti érdeklődés nőtt, ez utóbbi csoport a piacon lévő 33 900 milliárd dollárnyi nettó összvagyon közel felét teszi ki.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
befektető örül üzlet getty stock