FONTOS Fordulóponthoz érkezett Izrael háborúja: teljesítették a nagy ígéretet, de sosem volt még ennyire közel a nagy közel-keleti összecsapás
Befektetés

VIG: a recessziós mutatók a küszöbértékhez közelítenek

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban a VIG Alapkezelő írását olvashatják:

"Az elmúlt hetekben az amerikai részvénypiacon jelentős ingadozás volt tapasztalható. A részvények történelmi csúcsokat értek el, majd visszaestek, különösen a technológiai szektorokban. Erőteljes rotáció bontakozott ki, azaz a korábbi időszakok nyerteseit adták a befektetők, míg a lemaradókat, mint például a kisebb kapitalizációjú papírokat vették. A chip-gyártókban kibontakozott korrekció legfontosabb oka a hónap közepén a Kínába irányuló exportra kivetett újabb amerikai szankciók voltak.

A makroadatok terén a várakozásoknál kedvezőbben alakuló inflációs statisztikák érkeztek, aminek hatására a befektetők ismét lehetségesnek látják a szeptemberi kamatcsökkentést. A kedvezőbb inflációs pálya tükröződött a hosszabb hozamokban is: a 10 éves amerikai állampapírok hozama 4,21% körüli szintre csökkent.

Európában az EKB megkezdte a kamatcsökkentést, amit az enyhülő inflációs nyomás tett lehetővé, bár a várakozások szerint a kamatok még hosszabb ideig magasabbak maradnak a járvány előtti szinteknél. A politikai helyzet, különösen Franciaországban, szintén befolyásolta a piaci hangulatot, az befektetési eszközökre nyomás nehezedett a patthelyzetet hozó előrehozott parlamenti választások után. A francia államkötvények felára növekedett, ami a korábbinál rosszabb kockázati megítélést jelzi.

E kihívások ellenére az európai részvények ellenállónak bizonyultak, és az alacsonyabb kamatlábakból profitáló szektorok tudtak erősödni. Az európai vállalati nyereségkilátások javulni látszanak, ami támogathatja a piaci stabilitást.

Ázsiában vegyes a kép: a kínai gazdasági kilátások nem javultak, a központi bank a harmadik plenáris ülés után kamatcsökkentésbe kezdett a gazdaság támogatása érdekében. A réz árcsökkenése szintén a beruházás-vezérelt kínai növekedési modell fenntarthatatlanságának lehet a jele.

Összességében a globális növekedési kilátások valamelyest romlanak, a recessziós mutatók a küszöbértékhez közelítenek. Az alapforgatókönyv továbbra is a puha landolás marad, de a gazdaságok kemény földet érésének valószínűsége kissé megnőtt. Ennek megfelelően az alternatív befektetéseink súlyát (ahol elsősorban árutőzsdei termékeket, illetve aranyat tartunk) csökkentettük, míg a fejlett kötvénypiacok allokációját növeltük."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bank bankok bankszektor