Rotáció indult a részvénypiacon, a magyar profik mégsem fékeznek – Vajon mit tudnak?
Befektetés

Rotáció indult a részvénypiacon, a magyar profik mégsem fékeznek – Vajon mit tudnak?

A piaci emelkedést vezető nagy technológiai cégektől az eddig lemaradó, hagyományos szektorok és a kisebb kapitalizációjú papírok felé fordultak a befektetők júliusban. A befektetési alapokat kezelő hazai portfóliómenedzserek azonban nem fékeznek: két éve nem látott mértékű részvényt tartanak, miközben a pénzpiaci eszközök még sosem voltak ilyen alacsony szinten.
A magyar befektetési és megtakarítási lehetőségekről is szó lesz a Portfolio szeptember 17-ei Future of Finance konferenciáján. Ne maradj le róla, jelentkezz Te is!

A "Portfólióajánló-sorozatunk" keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók a júliusi helyzetnek megfelelően készültek el, a felmérésünkben nyolc alapkezelő szerepeltette magát. A portfólió-ajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre: Accorde Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Gránit Alapkezelő, K&H Alapkezelő, MBH Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő, OTP Alapkezelő, VIG Alapkezelő.

Rotáció indult a részvénypiacokon

Sokkal volatilisebb időszakot hozott a július a részvénypiacokon, mint azt várni lehetett, a piaci emelkedést vezető nagy technológiai cégekből elindult némi rotáció az eddig lemaradó, hagyományos szektorok és a kisebb kapitalizációjú papírok felé – olvasható a magyar portfóliómenedzserek e havi ajánlóiban. Összességében az erős pozicionáltság, a második negyedéves jelentési szezonnal kapcsolatos magas elvárások, a szezonalitás és az amerikai elnökválasztás közeledtével fokozódó bizonytalanság mind sérülékenyebbé tették a részvénypiaci emelkedést – írják a profik.

Van, aki úgy látja, hogy amíg az USA gazdasága el tud kerülni egy nagyobb lassulást (vagy recessziót), az infláció pedig a mostani csökkenő pályán marad, a júliusban látott folyamatok kitarthatnak, hiszen extrém szintről fordult meg a szektorok közötti allokáció, így van még tér a kispapírok további felülteljesítésére.

Az infláció többnyire a jegybanki céltartomány közelébe ért a fejlett piacokon, és a jegybankárok már nem halogathatják sokáig a monetáris lazítást, ha a sokat emlegetett puha landolást véghez akarják vinni. Az eurózónában és az USA-ban egyformán két 25 bázispontos kamatvágást áraz a piac év végéig, szeptemberi indulással.

A portfólió-ajánlóikban a portfóliómenedzserek kitérnek a kötvénypiacokra is, ahol nyugodtabb időszakon vagyunk túl, az Egyesült Államokból továbbra is kedvező inflációs adatok érkeztek, amelyek egyre közelebb hozták a Fed kamatvágási ciklusának kezdetét és segítettek csökkenteni a kötvényhozamokat, így emelve a kötvénybefektetések értékét.

Itthon az MNB nem szünetelt, és a viszonylag erős forintot kihasználva újabb 25 bázispontos lépéssel lecsökkentette 6,75%-ra az alapkamatot. Az év hátralévő részére várt szűkebb mozgástér továbbra is érvényes, azonban a kedvezőbb külső kockázati és kamatkörnyezet miatt a piaci várakozásokhoz igazodó 1-2 kamatvágás a jelenlegi kilátások mellett teljesíthetőnek tűnik.

A hazai kötvénypiaci ralit ezen túl újabb szabályozói beavatkozás is támogatta: a banki különadószámítás „korrigálása” és az ősztől életbe lépő kötvénytartási kötelezettségek a befektetési szolgáltatóknál ismét komoly keresletet generált az eszközosztályban. A hozamgörbe elejét és közepét megrohamozták a vevők (0-5 éves futamidőkön), így nyáron már 80 bázispont feletti hozamcsökkenést produkált a görbe ezen része. A hosszú kötvények is jól teljesítettek, de ezt a szegmenst a nemzetközi mozgásokat tükröző, meredekebbé váló hozamgörbe mellett kevésbé preferálták.

Kitartanak a részvények mellett a magyar profik

Bár kissé megremegtek a részvénypiacok júliusban, a magyar profik kitartanak a részvények mellett: a modellportfólióban júliusban is nőtt a részvények súlya, igaz, ezen belül elsősorban a régiós, majd a fejlett piaci eszközöket keresik most a magyar portfóliómenedzserek.

A hónapban jól teljesített a kötvénypiac, ennek ellenére vagy pont emiatt itt nem voltak jelentősebb átsúlyozások, gyakorlatilag ami a pénzpiaci eszközökből kiáramlott, azt a részvényekbe fektették be a hazai szakemberek.

A részletes bontást megvizsgálva is jól látszik, hogy az első három fő kategória közül a fejlett piaci részvények részesedése tudott egyedül jelentősebbet nőni az elmúlt hónapban, a nemzetközi kötvények súlya stagnált, és gyakorlatilag a hazai kötvényeké is.

Továbbra is nagy kockázatvállalási hajlandóságot mutat a pénzpiaci eszközök súlyának visszaesése,

a portfólióajánló-sorozatunk indulása óta még nem volt ilyen alacsony, már 8%-os szinten a kategória súlya.

Ahogy azt a fenti ábrák is mutatják, ez összefügg azzal, hogy mindeközben a részvények súlya már 32%-ra nőtt, ami kétéves csúcs, a kötvények pedig továbbra is magas, 38%-ot képviselnek.

A pontosabb kép miatt érdemes elolvasni az alapkezelők egyedi portfólió ajánlóit is, amelyben részletesen is kifejtik véleményüket az aktuális piaci helyzetről. Az egyes ajánlókat az alábbi linkeken közvetlenül is elérheti:

A portfólió-ajánlók célja, hogy iránymutatást nyújtsanak a Portfolio olvasóinak, milyen tényezőket érdemes fontolóra venni egy közepes kockázatvállalású, hosszú távú portfólió összeállításakor. A portfóliók így csupán tájékoztató jellegűek, és nem tükrözik feltétlenül az alapkezelők saját befektetési stratégiáit.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bank bankok bankszektor