Befektetés

OTP: magyar kötvénypiaci ralit hozott a július

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az OTP Alapkezelő írását olvashatják:

"Július elején folytatódott a technológiai vállalatok felülteljesítése a részvénypiacokon, a hónap második felében azonban 8-10%-os korrekciót láthattunk ebben a szegmensben. Az év eddigi részében szárnyaló techszektorban a túlzott pozicionáltságon kívül az USA-Kína kereskedelmi háborúval kapcsolatos aggályok fellángolása (a Trump-elnökség esélyének megugrása miatt) és pár csalódást keltő vállalati jelentés okozta az árfolyamok megingását. Ezt a megingást ellensúlyozta, hogy az eddig lemaradó szektorok emelkedni tudtak, összességében tehát egy rotáció zajlott le általános kockázatkerülés helyett, a részvénypiac javarészének sikerült stabilnak maradnia.

Jelenleg a rotáció folytatódására vagy egy általános emelkedésre számítunk rövidtávon, emiatt a részvénysúly csökkentését nem javasoljuk. A jelentési szezon még javában zajlik, így érdemes figyelni a piac egészére kiható megavállalatok előjelzéseire és kivárni a kockázati kitettség növelésével.

A hónap másik meghatározó eseménye a japán jen erősödése volt. Minden más devizával szembeni kamathátránya miatt a globális kamatemelési ciklusban jelentős short állomány épült fel a japán devizában. A szinte állandó eladói nyomás hatására komoly leértékelődést mutatott be, 2021 eleje óta a dollárral szemben nominális értékének több, mint harmadát elveszítette, ebből csak az idei első félévben 14%-ot zuhanva, utoljára a ’90-es évek elején látott szintre gyengülve. Júliusban azonban fordult az árfolyam, több tényező együttállásának köszönhetően látványos erősödésbe kezdett a JPY, ami az eddigi carry trade-k zárására kényszerítette a befektetőket. Érdekes módon azonban úgy tűnik, hogy a devizapiacon kívül például a részvény- és nemesfémpiacokon is lehetett JPY-ből finanszírozott carry-trade pozíció, erős együttmozgás volt tapasztalható az eszközosztályok között. A tőkepiacokon is kifejtett heves reakciók miatt a jenárfolyam további alakulását is érdemes figyelemmel követni, amihez muníciót adhatnak a japán és az amerikai jegybank következő kamatdöntései.

Itthon az MNB nem szünetelt, várakozásunknak megfelelően élt a kínálkozó lehetőséggel és a (viszonylag) erős forintot kihasználva újabb 25 bázispontos lépéssel lecsökkentette 6,75%-ra az alapkamatot. Az év hátralévő részére várt szűkebb mozgástér továbbra is érvényes (költségvetési kihívások, beragadó maginfláció), azonban a kedvezőbb külső kockázati és kamatkörnyezet miatt a piaci várakozásokhoz igazodó 1-2 db vágás a jelenlegi kilátások mellett teljesíthetőnek tűnik.

A hazai kötvénypiaci ralit ezen túl újabb szabályozói beavatkozás is támogatta: a banki különadószámítás „korrigálása” és az ősztől életbe lépő kötvénytartási kötelezettségek a befektetési szolgáltatóknál ismét komoly keresletet generált az eszközosztályban. A hozamgörbe elejét és közepét megrohamozták a vevők (0-5 éves futamidőkön), így nyáron már 80 bázispont feletti hozamcsökkenést produkált a görbe ezen része. A hosszú kötvények is jól teljesítettek, de ezt a szegmenst a nemzetközi mozgásokat tükröző, meredekebbé váló hozamgörbe mellett kevésbé preferálták.

Habár erős epizód van mögöttünk, duration csökkentést még nem javasolnánk a jelenlegi szinteken. Egyértelműen kamatcsökkentési irányba forduló nemzetközi környezetben az új szabályoknak való megfelelés miatt is jöhet még friss kereslet a HGB piacra, így az esetleges gyengülő epizódokban ezen vevők felbukkanására számítunk. Középtávon megmaradhat az oldalazás, habár alacsonyabb sávokban: az 5 éves állampapíroknál 5,75-6,5% között, a 10 éveseknél pedig 6-6,75% között várjuk a hozamok ingadozását. Az év végére ezen sáv aljának közelében záró hozamok hoznák az éves kitekintésben korábban is várt 8-10%-os visszatekintő teljesítményt."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bank bankok bankszektor