Befektetés

MBH: van még erő a közép-európai részvényekben

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az MBH Alapkezelő írását olvashatják:

"Július legelején még az amerikai jegybankárok hűtötték a várakozásokat, azt jelezték a piacnak, hogy további adatokra van még szükségük az alapkamat csökkentéséhez, azonban a foglalkoztatottsági adatok és munkanélküliségi ráta - mely a várt 4,0% helyett 4,1% lett, 2021 vége óta a legmagasabb érték – megjelenése után a befektetők elkezdtek három kamatcsökkentést árazni.

A hozamgörbe rövid oldalán 30-50 bázispontos esést láttunk, a csökkenés a tízéves szegmensben is érzékelhető volt, ám ebben a szegmensben a 4,20%-os szint egyelőre megállította a hozamesést. Az USA-ban is jelen vannak a politikai kockázatok, melyek az elnökválasztási kampány élesedésével tovább nőnek, így ebben a szegmensben a további csökkenést egy most nem látott, nagyhatású esemény válthat ki. A következő hetekben a hozamgörbe középső szakasza teljesíthet felül. A hazai piacon a kedvező nemzetközi hangulat hatását felerősítette a jegybank júliusi kamatvágása és galamb kommunikációja. A jegybank továbbra is az adatvezérelt monetáris politika fontosságát hangsúlyozza, de értékelésük szerint a kockázati felárak csökkenése és a bejelentett költségvetési kiigazítások megteremtették a további kamatcsökkentések lehetőségét.  A magyar görbén is az 5-8 éves szegmenset preferáljuk és súlyozzuk felül.

A kamatvárakozások csökkenése a részvénypiacok esetében erőteljes rotációt hozott, a technológiai szektor nagyágyúiból a hagyományos szektorokba, a kis- és közepes méretű cégekbe súlyoztak át a piaci szereplők. Ez a rotáció egyébként jót tett az európai-, és KKE régiós eszközöknek is. Magát a folyamatot tulajdonképpen egy vártnál némileg kedvezőbb USA inflációs adat indította el, majd az erősen „long” pozícionáltság miatt (főleg a technológiai részvények esetén) egyre több befektető kezdett eladásba. A technológiai szektor körülbelül két hét alatt 8-10% közötti esését szenvedett el. Az eredményvárakozások összességében nem romlottak, így inkább egy túl-pozícionáltságból adódó eladási hullám okozta szorzószám csökkenést láthattunk. A következő hónapokban a jegybanki kommunikáció mellett a jelentési szezon, valamint az USA elnökválasztásra történő „ráhangolódás” dominálhatja a piacokat.

Az eszközosztályok közti allokációban jelenleg nem változtattunk sem a részvények-, sem a kötvények súlyán. A pénzpiaci eszközökből azonban némileg a Hedge fund/abszolút hozam kategóriába súlyoztunk át. A régiós és hazai papírok alulértékeltsége miatt továbbra is kedveljük a közép-európai részvényeket."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bank bankok bankszektor