Vegyünk vagy béreljünk lakást? Kiszámoltuk városonként, itt a végeredmény
Befektetés

Vegyünk vagy béreljünk lakást? Kiszámoltuk városonként, itt a végeredmény

Kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat; ilyenkor nemcsak az albérletek piaca pezsdül fel, hanem a lakásvásárlás iránt is nagyobb az érdeklődés, amit a szülők többsége jórészt hitelből tud fedezni gyermeke számára. Örökzöld kérdés, vegyünk vagy béreljünk – alábbi számításunk erre ad választ reális feltételezésekkel élve, kizárólag pénzügyi nézőpontból.

A számítás logikája

Almát hasonlítunk össze az almával, vagyis azt feltételezzük, hogy az anyagi lehetőségek adottak a bérlésre és a hitelből történő vásárlásra egyaránt. Magyarán nemcsak a havi bérleti díj összege áll rendelkezésre, hanem alternatívaként az az összeg is, amire kezdeti önerőként és havi törlesztőrészletként a lakáshitel-felvételhez feltétlenül szükség van. Akinek nem áll rendelkezésre a hitelfelvételhez szükséges önerő és a törlesztéshez szükséges havi keret, annak számára természetesen a bérlés a járható út.

Emellett mindkét esetben saját használatú lakást feltételezünk, a megvásárolt ingatlan kiadásával tehát nem számolunk, azzal viszont igen, hogy ha valakinek rendelkezésére áll az az összeg, ami egy hitelfelvételhez szükséges, de mégis inkább az albérletet választja, akkor a hitelfelvétel elvetésével megspórolt összeget (kezdeti önerő és havi többletteher) a bérlő befekteti.

A rezsivel és a lakás berendezésével nem kell kalkulálnunk, feltételezve, hogy mindkét esetben hasonló mértékben merülnek fel, és a hitelkamatok változásával sem, hiszen legalább 10 éves kamatperiódusú hitelek vannak a piacon, kamatuk pedig meglehetősen stabilan 6,5% körül mozog. Kell viszont számolnunk a városonként eltérő lakásárakkal és bérleti hozamokkal, amely a bérleti díjakat befolyásolja, valamint a lakásárak és a bérleti díjak jövőben várható változásával. Hogy ez utóbbira vonatkozó feltételezésünk torzító hatását minimalizáljuk, a címben feltett kérdést az alapján döntjük el, hogy

AZ 5 ÉVES EGYETEMI IDŐSZAK VÉGÉN BÉRLÉS VAGY HITELBŐL TÖRTÉNŐ VÁSÁRLÁS ESETÉN LESZ-E NAGYOBB A NETTÓ VAGYONUNK.

Végeredmény

Nettó vagyon alatt bérlés esetén az albérlettel egyidejűleg elindított befektetés öt év múlvai egyenlegét, vásárlás esetén az öt év múlvai lakásérték és tőketartozás különbözetét értjük.

Lelőjük a poént, mielőtt a feltételezéseinkbe beavatnánk az olvasókat (ezek részben láthatók már az alábbi táblázatban is): az összes figyelembe vett nagyvárosban jobban jár az, aki hitelből lakást vásárol, mint aki bérel, ehhez pedig nagyjából elégséges a lakásárak nominális emelkedése.

Egy 40 négyzetméteres lakás esetében várostól függően 10-23 millió forinttal jobban járhat már öt év alatt az, aki megvásárolja az ingatlant, mint aki bérli.

eredmény

Minél nagyobb a lakásárak felfelé húzó ereje egy városban (ez alatt a lakástulajdon értékére és a bérleti hozamokra gyakorolt hatást is értve), annál nagyobb a különbség a vásárlás javára. Ez annak fényében nem meglepő, hogy

  • pénzügyi szempontból a bérleti díj befektetési szempontból "halott pénznek" számít, miközben a hitel törlesztőrészlete jelentős részben befektetésként hasznosul,
  • a lakásárak várható további növekedése szinte mindent visz, hitelből való vásárlás esetén gyakorlatilag egy tőkeáttételes befektetés hozamát jelenti, ami 5 év múltán a nettó vagyonhoz adódik hozzá,
  • bár a bérlésnek nagy előnye, hogy kezdetben nagy átlagban 10-30%-kal alacsonyabb rövid távon a bérleti díj, mint a törlesztőrészlet, nagy hátránya, hogy a törlesztőrészlettel ellentétben már az első 5 évben is emelkedik a bérleti díj, így egy idő után meg is haladja az alternatívaként számításba vett törlesztőrészletet (a havi többletkiadáson túl elmaradt hozamot is generálva a vásárlási forgatókönyvvel szemben, számításunkban ezt is figyelembe vettük).

Természetesen nem mindegy, hogy melyik bemeneti paraméterre mennyire érzékeny a számítás. A feltételezések legkülönfélébb kombinációjának a bemutatásától megkímélve az olvasót általánosságban elmondható, hogy a várható lakásárváltozáshoz képest a hitelparaméterek és a pénz- és tőkepiaci befektetési hozamok abszolút szintjének az eltérései kis túlzással elhanyagolhatók. A lakásvásárlás hozama, vagyis a lakásárváltozás az, ami igazán számít, és kimondható, hogy pénzügyi értelemben

Szinte kizárólag akkor éri csak meg bérelni a vásárlással szemben, ha nominális lakásárcsökkenést vagy -stagnálást várunk a következő évekre.

Feltételezéseink és becsléseink

Lakásárak: számításunkban az ingatlan.com július közepi kínálati adatait vettük alapul. A vizsgált hat egyetemvárosban 459 ezer és 1,053 millió forint között szóródnak a kínálati négyzetméterárak, előbbi Miskolcra, utóbbi Budapestre jellemző. Bár a kínálati árak lakástípustól és elhelyezkedéstől függően jellemzően 4-10 százalékkal magasabbak a tranzakciós áraknál, ennek alkalmazása indokolható azt figyelembe véve, hogy 1. az elemzésünkben 40 négyzetméteres lakással számoltunk, amelyeknél a kisebb alapterület miatt jellemzően magasabbak a négyzetméterárak, és 2. a fizetendő vagyonszerzési illetéket is érdemes bekalkulálni.

Megfigyelt időszak: 5 év, hiszen arra vagyunk kíváncsiak, hogy az egyetemi időszak végén melyik forgatókönyv hoz jobb pénzügyi eredményt.

Hitelfedezeti arány és önerő: Legalább 6 banknál elérhető már 10%-os önerővel is lakáshitel a 41 év alatti, legalább 50%-os lakástulajdonnal nem rendelkező vásárlók számára, mi mégis 20%-os önerővel, vagyis az általános szabály szerinti maximális 80%-os hitelfedezeti aránnyal számolunk, mert az elégséges jövedelemmel nem rendelkező diákok helyett jobbára a 41 évnél idősebb szülők veszik fel a hitelt. (Ennél jóval kisebb hitelarány feltételezése egyébként általában nem változtat túlzottan az összehasonlításon, ugyanis a hitel paramétereivel együtt a bérlés melletti befektetésé is hasonló irányban és mértékben változik a többi feltétel változatlansága mellett).

Hitelkamat: az idei évben kevés kivételtől eltekintve szinte minden hitelképes ügyfél számára elérhetők a legtöbb banknál 6-7% között szóródó hitelkamatok, mi most 6,5%-kal számolunk. A 10 éves kamatperiódus és a 20 éves futamidő a legelterjedtebb, ezt vesszük alapul. Ha 20 éves időszakokat hasonlítanánk össze, akkor a számításunk 5 éves végeredményét a paraméterek változatlansága mellett természetesen felnagyítva látnánk.

Éves lakásárváltozás: a 2022 közepétől jellemző mérsékeltebb ütemű áremelkedése után idén ismét emelkedni kezdett a lakásárak növekedési üteme, és szakértői várakozások szerint ez az előttünk álló időszakban is folytatódhat. A legutóbbi Hangulatfelmérésünk alapján az adásvételek számának növekedése, valamint az alacsonyabb inflációs és kamatkörnyezet is hozzájárul a további növekedéshez, noha ennek mértéke feltehetően nem fogja elérni a 2020 előtti és a 2021-2022 közötti extrém magas értékeket. Számításunkban azon egyetemvárosok esetében, amelyekben a következő években jelentős ipari beruházások valósulnak meg (Szeged) 1 százalékponttal magasabb, míg azokban, ahol átlag feletti a népességcsökkenés várható (Pécs, Miskolc) 1 százalékponttal alacsonyabb lakásár-növekedési értékekkel számoltunk a budapesti, a debreceni és a győri várakozásokhoz képest.

Bruttó bérleti hozamok: egy adott lakás éves bérleti díjának és a lakás értékének a hányadosa jelenti az éves elméleti bruttó bérleti hozamot. Ez a lakáskiadással elérhető hozamszintet jelenti az adó és az amortizáció levonása nélkül, így tükrözi a bérlő által fizetett összeget.  Az utóbbi két évben a bérleti díjak lakásárakkal szembeni intenzívebb emelkedése miatt a lakáspiaci hozamok emelkedése volt látható. Míg Budapesten 2022-ben 4,8 százalékon, 2024 közepén már 5,7 százalékon állt ez az érték. A többi egyetemvárosban az alábbiak szerint alakulnak a számok.

Éves bérletidíj-változás: a bérleti díjak 2022 közepe óta nagyobb mértékben emelkednek, mint a lakásárak, de ez az előttünk álló időszakban megfordulhat, miután az alacsonyabb kamatkörnyezetben ismét többen dönthetnek a vásárlás mellett a bérléssel szemben, csökkentve ezzel a kiadó lakások iránti keresletet és a bérleti díjak emelkedési ütemét. Emiatt számításunkban a következő öt év átlagában évi 2 százalékponttal alacsonyabb bérletidíj-növekedést becsültünk a lakásárakhoz képest.

Éves befektetési hozam: jelenleg 7% körüli kamattal érhetők el az állampapírok, ehhez képest joggal feltételezhetjük a hozamok csökkenését a következő öt évben, de az sincs megírva, hogy a bérlőknek csak állampapírba szabad fektetniük (jó alternatíva lehet pl. egy közepes kockázatú befektetési alap), így nem valóságtól elrugaszkodott, ha ötéves átlagban 6,5%-os befektetési hozammal számolunk az albérlet mellett elindított részben egyszeri (lásd a be nem fizetett önerőt), részben rendszeres (lásd a be nem fizetett törlesztőrészleteket) befektetés esetén.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1846577310(2)