Portfolio signature

Kritikus hét jön a tőzsdéken - Öveket becsatolni!

Eljött a jegybankok nagy hete, kamatdöntő ülést tart az amerikai, a brit és a japán jegybank is, a Fednél borítékolható a kamatdöntés kimenetele, így inkább a kilátások lehetnek érdekesek, a Bank of Japan és a Bank of England kamatdöntése azonban nehezen előre jelezhető. Jöhetnek nagy piaci mozgások.

Bank of Japan (július 31.)

Legutóbb június 13-14-én tartott kamatdöntő ülést a japán jegybank, akkor változatlanul hagyták az irányadó kamatrátát, de közölték, hogy a jövőben csökkenteni fogják a kötvényvásárlások volumenét, addig viszont a jelenlegi ütemben folytatják az államkötvények vásárlását, és a következő, július 30-31-i kamatdöntő ülésen konkrét tervet terjesztenek elő arról, hogy a következő egy-két évben milyen ütemben vásárol kötvényeket a Bank of Japan.

A japán jegybank jelenleg havonta közel 6 billió jen, vagyis közel 37 milliárd dollár értékben vásárol kötvényeket, ami nagyjából megegyezik a lejáró kötvényállományának összegével, vagyis a vásárlások jelenlegi üteme relatíve stabilan tartja a BOJ mérlegét, ami az elmúlt hónapokban mérsékelten emelkedő pályán haladt. A cél viszont az lenne, hogy a jegybank elkezdje leépíteni az elmúlt években hatalmasra duzzadt mérlegfőösszeget.

A piaci szereplők arra számítanak, hogy hamarosan elkezdődik a mennyiségi szigorítás időszaka Japánban, vagyis a mostani kamatdöntő ülés után megjelenő információk közül erre figyelnek majd kiemelten.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés