Itt az újabb kriptopiaci mérföldkő: ma elstartolnak az ethereum ETF-ek!
Befektetés

Itt az újabb kriptopiaci mérföldkő: ma elstartolnak az ethereum ETF-ek!

Portfolio
A mai napon elindul a kereskedés az első amerikai spot ethereum ETF-ekkel, miután a felügyelet megadta az összes szükséges engedélyt. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az új termékekről.

Rajt

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet jóváhagyta az első olyan amerikai tőzsdén kereskedett alapokat (ETF),

amelyek közvetlenül ethereumba, a világ második legnagyobb kriptoeszközébe fektetnek be.

Összesen nyolc kibocsátó, köztük a BlackRock, és a VanEck, új termékeivel indul ma a kereskedés három különböző tőzsdén (Cboe, Nasdaq, NYSE). A tőzsdék mind megerősítették, hogy készen állnak a kereskedés elindítására.

A sztori lényegében azonos az év elején elindított spot bitcoin ETF-ekkel. Mivel ezek az alapok közvetlenül ethereumba fektetnek, így lehetőséget biztosítanak a befektetők számára, hogy kitettséget szerezzenek az ethereumban a megszokott, hagyományos brókerükön keresztül, és ne kelljen kriptotőzsdei számlákkal, kriptotárcákkal és privát kulcsokkal foglalkozniuk.

Az Ethereum egy decentralizált, nyílt forráskódú blokkláncplatform, amelyet Vitalik Buterin hozott létre és indított el 2015-ben. A hálózat lehetővé teszi az okos szerződések és a decentralizált alkalmazások (dAppok) központi hatóság nélküli futtatását. Saját kriptopénze, az ether (ETH) a hálózat tranzakcióit és számítási szolgáltatásait működteti. Az Ethereum blokklánca az Ethereum Virtual Machine-t (EVM) használja az okos szerződések végrehajtásához, kezdetben a Proof of Work (PoW) konszenzusra támaszkodva, de a hatékonyabb működés érdekében áttért a Proof of Stake (PoS) rendszerre. A legfontosabb innovációk közé tartoznak a hálózatra építhető ERC-20 (pl. BNB, USDT, SHIB) és ERC-721 (NFT-k) tokenek, amelyek elősegítették a helyettesíthető és nem helyettesíthető tokenek ökoszisztémájának megszületését. Az Ethereum központi szerepet játszik a decentralizált pénzügyi (DeFi) szolgáltatásokban, amelyek célja, hogy a hagyományos pénzügyi rendszereket újjáépítse a blokkláncon, elősegítve a hozzáférhetőséget és csökkentve a közvetítők szükségességét.

Díjak

Ha ETF-ekről van szó, akkor mindig meg kell nézni a költséghányadot, azaz a díjakat, hiszen ezek direkt módon befolyásolhatják a befektetésünk hozamát. Ahogy azt a bitcoin ETF-ek esetében is láttuk, több kibocsátó, köztük a BlackRock és a Fidelity egy ideig, részben vagy egészben elengedi a díjakat, hogy ezzel több befektetőt vonzzon be.

Amerikai spot ethereum ETF-ek
ETF Díj Díjmentességi feltétel
Grayscale Ethereum Mini Trust 0,15% Díjmentes az első hat hónapban, vagy az első 2 milliárd dollár eszközig (amelyik előbb bekövetkezik)
Franklin Ethereum Trust 0,19% Díjmentes az első hat hónapban, vagy az első 10 milliárd dollár eszközig (amelyik előbb bekövetkezik)
VanEck Ethereum Trust 0,20% Díjmentes az első évben, vagy az első 1,5 milliárd dollár eszközig (amelyik előbb bekövetkezik)
Bitwise Ethereum ETF 0,20% Díjmentes az első hat hónapban, vagy az első 500 millió dollár eszközig (amelyik előbb bekövetkezik)
21Shares Core Ethereum ETF 0,21% Díjmentes az első hat hónapban, vagy az első 500 millió dollár eszközig (amelyik előbb bekövetkezik)
Invesco Galaxy Ethereum ETF 0,25% -
iShares Ethereum Trust ETF 0,25% Részleges díjmentesség az első évben a nettó eszközérték 0,12 százalékának megfelelően az első 2,5 milliárd dollárnyi eszközre vonatkozóan
Fidelity Ethereum Fund 0,25% 2024 végéig nincs díj
Grayscale Ethereum Trust 2,50% -
Forrás: Bloomberg, Portfolio    

Nincs staking

Amit még érdemes megjegyezni, hogy az ethereum ETF-ek nem tesznek lehetővé stakinget.

Az ethereum staking a tranzakciók érvényesítésében való részvétel és az Ethereum-hálózat biztosítása azáltal, hogy az ethereumunkat zároljuk egy kijelölt tárcában. A stakereket vagy validátorokat új blokkok létrehozására és tranzakciók megerősítésére választják ki, amiért cserébe jutalmat kapnak, amit jellemzően ETH-ban fizetnek ki. Röviden: zárolni tudjuk az ethereum tokenjeinket, hogy több ethereumot kapjunk cserébe, azaz kvázi kamatoztatni tudjuk a kriptónkat. Ez a folyamat része az Ethereum Proof of Stake (PoS) konszenzusmechanizmusának, amelynek célja, hogy a korábbi Proof of Work (PoW) rendszerhez képest energiahatékonyabb és skálázhatóbb legyen.

A staking elengedése a kibocsátók engedménye volt a mechanizmussal kapcsolatos szabályozási bizonytalanság miatt.

A blokkláncot támogató Ethereum Alapítvány szerint az ethereum tokenek letétbe helyezése jelenleg 3,2 százalékos éves hozamot eredményez.

Staking nélkül az ethereum ETF-ek elveszítik a potenciális hozam jelentős részét, ami kevésbé vonzóvá teszi őket a hozamkereső befektetők számára

- írták a Wintermute elemzői egy hétfői elemzésükben.

Európában vannak olyan tőzsdén kereskedett alapok, amelyek használnak stakinget, így potenciálisan jobb hozamot tudnak biztosítani a befektetőknek (bár a díjaik is jóval magasabbak, tehát van ebben egy trade-off).

Mit várhatunk az ETF-ektől?

A bitcoin ETF-ek mintegy 17 milliárd dollárnyi nettó beáramlást tapasztaltak a januári bevezetésük óta. A konszenzus szerint az ethereum ETF-ek ennél sokkal kisebb beáramlást fognak tapasztalni. Az átlagos elemzői előrejelzések szerint az első évben az ethereum termékekbe várhatóan 4,8 és 6,4 milliárd dollár közötti beáramlás várható.

Ez részben az ethereum kisebb piaci kapitalizációjának tudható be: jelenleg 416 milliárd dollár körül mozog az ethereum piaci értéke, ami nagyjából egyharmada a bitcoin 1314 milliárd dolláros piaci kapitalizációjának.

ETH_1Y_graph_coinmarketcap
Forrás: Coinmarketcap

Az ethereum ETF-ek indulása az intézményi érdeklődés szempontjából is kiemelten fontos esemény. Bár az egyes kriptovaluták felé irányuló allokációk eltérőek, egyértelmű, hogy a pénzügyi intézmények komolyan vizsgálják a kriptopiacba történő befektetéseket. Akár a kripto ETF-ekbe történő allokáció, akár a digitális eszközökbe történő közvetlen befektetés, akár a bányászati poolokban való részvétel vagy a blokklánc-fejlesztés támogatása révén, az intézményi részvétel növekedésére lehet számítani.

A másik kritikus elem a szabályozási környezet egyértelműbbé válása. A bitcoin és az ethereum ETF-ek jóváhagyása azt jelzi az iparág számára, hogy a szabályozók egyre jobban megértik, hogyan kell szabályozni ezt az eszközosztályt. Ez lehetővé teszi az intézményi és egyéni befektetők számára, hogy nagyobb bizalommal fektessenek be egy olyan piacra, amely a volatilitásról és a spekulációról volt ismert.

Egyes elemzők felvetették, hogy amikor a vagyonkezelők és tanácsadók a bitcoin ETF-ek januári elindításakor tőkét allokáltak a kriptotérbe, nem feltételezték, hogy ilyen gyorsan megérkeznek az ethereum ETF-ek. Ezek a befektetők már elérhették azt a határt, amit a kriptopiacon akartak befektetni, ami mérsékelheti az ethereum ETF iránti kezdeti lelkesedést. Az sem valószínű, hogy ezek a befektetők eladnák a bitcoin ETF-eket, és helyette ethereum ETF-et vásárolnának, mivel el akarják kerülni a rövid távú tőkenyereségadót, amely az egy évig vagy annál rövidebb ideig tartott eszköz eladásából származó nyereségen alapul.

Árfolyam

Az ethereum ETF-ek jóváhagyását a piac valószínűleg már többnyire beárazta, hiszen hónapok óta zajlik az engedélyezési folyamat. Mindazonáltal az ETF-ek elindulásával a tőkeáramlások jelentősen megnőhetnek és hatással lehetnek az ethereum árfolyamára. A bitcoin árfolyama az ETF elindulása után rövid távon eset, majd közel 80 százalékot ralizott.

btc0723

Bár a legtöbb kriptoeszköz árfolyama ma esik, az ethereum jegyzése 0,7 százalékos pluszban van. Idei teljesítménye azonban alulmúlja a bitcoinét, míg utóbbi 57,8 százalékot ralizott idén, addig az ethereum 51,9 százalékot emelkedett.

eth0723

Címlapkép forrása: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
GettyImages-534002654