Portfolio signature

Kínai részvénybefektetések a Harmadik Plénum után

A kínai vezetés legfontosabb összejövetele, a Harmadik Plénum sem hozta el a megváltást a kínai gazdaság számára, pedig sokan reménykedtek benne. Ebben a cikkben bemutatjuk, miért van lehetetlen helyzetben a kínai vezetés és ezáltal az is jobban érthetővé válik, hogy mikor lenne érdemes a kínai befektetések felé fordulni.

Az elmúlt hetekben egy dolog kötötte össze a Kína iránt távolról érdeklődőket és a profi befektetőket: a július 15-18. között megrendezett Harmadik Plénum. A kínai gazdaság ezer sebből vérzik, mégis minden ilyen alkalommal felcsillan a remény, hogy a kínai vezetés előáll valamiféle gazdasági csodafegyverrel, amely rövid idő alatt megoldja a gazdaság problémáit és újrakezdődhet a kínai részvénypiac szárnyalása. Azonban meglepetésre a Harmadik Plénumon semmi érdemi intézkedés nem történt azon túl, hogy azt mondta a vezetés, hogy bízzunk a kijelölt irányban és 2035-re jó lesz minden.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy miért lehetetlen küldetés gyorsan helyrehozni a kínai gazdaság problémáit, és miért nem tud a részvénypiac szárnyalása a közeljövőben beindulni. Már az elején fontos megjegyezni, hogy egy ekkora és három évig tartó részvénypiaci esés után 20-30%-os emelkedés bármikor elképzelhető, de ahhoz, hogy trendszerű részvénypiaci emelkedést lássunk, ahhoz a kínai gazdaság valós problémáiban kell látványos javulást látnunk.

Eddig nem követtem Kínát, mi a baj?

Gyorsabban túljutnánk ezen a részen, ha azt foglalnánk össze, hogy mi nem. De maradva a lényegnél: a kínai növekedés motorját évtizedeken keresztül a globalizáció kiszélesedése, az olcsó kínai munkaerőre alapuló versenyképesség, az állami pénzekkel túltolt exportorientált növekedés, megfűszerezve a a végtelenségig túltolt infrastruktúrális és lakáspiaci beruházásokkal.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • A kínai gazdasági modell sok sebből vérzik. Sorra vesszük ezeket
  • Megmutatjuk, hogy a kínai vezetés, miért vállalkozik lehetetlen küldetésre
  • Ennek fényében eljátszunk a gondolattal, hogy mikor vennénk stratégiai jelleggel kínai részvényeket

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés