Portfolio signature

Ha ez megtörténik, máshogy fogsz tekinteni a kötvénybefektetéseidre

A koronavírus és az azt követő ellátási láncokkal kapcsolatos nehézségek, valamint az óriási fiskális lazítócsomagok nem csak az életünket, a befektetéseinket is felkavarták. Ennek az egyik legmarkánsabb, de nem eléggé hangsúlyozott eleme, hogy drasztikusan lecsökkent a kötvények menedékszerepe, amikor a részvénypiacok esésnek indulnak. Több olyan jelet is látunk azonban, ami afelé mutat, hogy ez nemsokára megváltozhat.

A koronavírus utáni inflációs sokk érdemben megváltoztatta a kötvények és a részvénybefektetések együttmozgását. Korábban a kötvények kiváló védelmet és ezáltal diverzifikációs lehetőséget biztosítottak a részvényekkel szemben.

Amikor a részvények esésnek indultak, a kötvényhozamok csökkentek, azaz a kötvénybefektetések értéke emelkedett. Emiatt mindkét eszköz tartása kifejezetten indokolt volt, hiszen csökkentette a portfólió értékének ingadozását és javította a hozamprofilt is.

2021 végével azonban valami megváltozott. Onnantól kezdve a kötvényhozamok és a részvénybefektetések között negatív lett a kapcsolat, és a diverzifikáció lényegében megszűnt. A lenti ábrán látható a 20 hónapos gördülő korreláció alakulása, amely 2021 novemberétől kezdve negatív.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • A magas infláció felborította a részvények és a kötvények közötti kapcsolatokat
  • Ennek a piac struktúrájára és a játékszabályokra is óriási hatása volt
  • Az elmúlt hónapokban több olyan dolog is történt, ami felboríthatja az eddig megismert összefüggéseket
  • Bemutatjuk, hogy ehhez mi a kulcs és hogyan érintheti a befektetéseinket

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés