Amikor utoljára ilyen történt, 40%-ot esett a tőzsde
Befektetés

Amikor utoljára ilyen történt, 40%-ot esett a tőzsde

Az amerikai háztartások megtakarításán belül 1960 óta nem látott szinteken van a részvények aránya. Mikor utoljára ilyen történt 15 év átlagában nem emelkedett a részvénypiac és kétszer is 40-50% esést sikerült produkálnia az amerikai részvénypiacnak. Vajon most is ez történik, vagy ez a helyzet más mint régen? Ezekre keressük a válaszokat ebben a cikkben.

Van az a mondás, hogy ami Las Vegasban történik az ott is marad. Nos, ez az amerikai részvénypiacra nem igaz. Ami ott történik, az az egész világra, az összes részvénypiacra kihatással van. Ezért hazai befektetőként is érdemes az amerikai részvénypiac strukturális változásaival tisztában lenni.

Az amerikai háztartások pénzügyi vagyonán belül a részvénykitettség az 1960-as évek óta nem látott szintek fölé emelkedett. Miért fontos ez? Az amerikai részvénypiac 1965 és 1980 között lényegében stagnált, kétszer is 50%-os eséssel tarkítva ezt az időszakot.

Emiatt rögtön adódik a kérdés, most is ez várható, vagy ez az időszak most más mint a korábbiak?

Rögtön az elején szögezzük le: nem vagyunk sem végtelenül pesszimisták, sem irreálisan optimisták a részvénypiaccal kapcsolatban. Valós, tényeken alapuló válaszokat keresünk és ezzel együtt nyitottak vagyunk bármilyen eredményre, akkor is, ha az ellentmond annak, amit a kérdésfeltevés elején gondoltunk.

Kezdjük rögtön azzal, hogy a historikus tapasztalatok aggasztóak, mivel legutoljára amikor ilyen magas részvénykitettséggel rendelkeztek a háztartások, a részvénypiacok a rákövetkező időkben tényleg rosszul teljesítettek. Ezt az alábbi tanulmány is alátámasztja. Ugyanakkor nekünk a tanulmány állításaival szemben vannak kétségeink, ugyanis a részvénykitettség növekedését nem elsősorban a flow-k növekedése (a háztartások részvényt vásároltak), hanem az árfolyam növekedése miatti állományváltozás okozta. Azaz a tanulmány lényegében annyit állít, hogy azért lehet rossz a jövőbeli részvényindex teljesítmény, mert már sokat emelkedtek az árfolyamok.

Ez nem tűnik kellően erős állításnak. Nézzünk egy alternatív megközelítést. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy a lakásárak a jövedelemhez képest hogyan változtak 1984 óta. Az ábra jelentése az, hogy például 2022 végére 50%-kal gyorsabban emelkedtek a lakásárak, mint a háztartások jövedelmei, azaz a lakáshoz jutás érdemben nehezebb lett. Ráadásul a kamatkörnyezet is jelenleg sokkal magasabb, mint az elmúlt 10 évben volt, ami még inkább megnehezíti a lakásvásárlást.

A fentiek pedig egy érdekes összefüggésre világítanak rá. A háztartási vagyonon belül a 3 legjelentősebb tétel az ingatlan, a részvénykitettség és a nyugdíjmegtakarítások. Az érdemben és gyorsan nehezebbé váló lakásvásárlási feltételek miatt a háztartások vagyonában tartós átrendeződés mehet végbe. Elhalaszthatják, vagy akár le is mondhatnak a lakásvásárlásról. Ennek viszont az egyik következménye az, hogy emelkedhet azt a többletmegtakarítást, amit nem ingatlanba fektetnek, azt részvénybe tudják átcsatornázni.

Összességében bár vannak figyelmeztető jelek (lassuló növekedés, fenntarthatatlan adósságpálya) és a háztartások magas részvénykitettsége sem a legjobb hír a részvénypiaci emelkedés szempontjából, azonban a történetből nem lehet figyelmen kívül hagyni a strukturális változásokat sem.

Nehezebb ingatlanhoz jutni, ráadásul felnőtt egy generáció, akinek nagyon jó tapasztalatai vannak a részvénypiacokkal kapcsolatosan és nekik már nem feltétlenül az ingatlan jelenti életük legnagyobb beruházását. Emiatt a háztartási vagyonon belül akár a részványkitettség tovább nőhet. Az is igaz azonban, hogy a részvények magas aránya miatt háztartási oldalról csak korlátozott puffer tud jönni egy idő után a részvénypiacokra, ami viszont sérülékenyebbé teheti azokat. De ez még nem az idei év zenéje.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1503371245