Portfolio signature

Kutya nehéz évek várnak az alapkezelőkre, a korábbi recepteket ki lehet dobni a kukába

Portfolio
Felemás éve volt tavaly a globális alapkezelői piacnak: bár a kezelt vagyon 12%-kal közel 120 000 milliárd dollárra nőtt, a nyereség 8,1%-kal csökkent – derül ki a Boston Consulting Group által közzétett Global Asset Management jelentésből. Nincs könnyű dolguk a vagyonkezelőknek, mivel a korábbi receptek már nem működnek: a piaci teljesítmény húzóerejére alapozni édeskevés lesz, közben egyre nagyobb teret nyernek az alacsony díjakkal operáló passzívan kezelt alapok, és hiába vannak innovációs ötletek, ezeknek csak töredéke bizonyul életképesnek. Lehet azért megoldás az egyre sokasodó problémákra: egy jó AI-stratégia sokat segíthet a profitnövelésben.

Szép, de mégsem

A globális vagyonkezelői szektor 2023-ban ismét erőre kapott.

Az ágazat teljes kezelt vagyona közel 120000 milliárd dollárra emelkedett, ami 12%-os növekedést jelent 2022-hez képest, amikor a vagyon 9%-kal esett vissza.

bcg alapkezelő 1
Forrás: BCG Global Asset Management Report

A 2023-as fellendülésben a világ minden régiója kivette a részét. A vagyonnövekedés az észak-amerikai 16%-tól az ázsiai-csendes-óceáni térség - Japán és Ausztrália kivételével - 5%-áig terjedt.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés