Befektetés

Apelso Capital: van két dolog, amiről a befektetők hajlamosak megfeledkezni

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az Apelso Capital Alapkezelő írását olvashatják:

"Elsőre talán furának tűnhet, de a gazdasági folyamatok elkövetkező 6-12 hónapra várható alakulásának megértésig még mindig a Covid-járvány körüli időszakig kell visszamennünk. A kulcs pedig a kamattranszmisszió témaköre: az a mechanizmus, amelyen keresztül a fejlett világban végrehajtott – gyors és jelentős mértékű – kamatemelések fékezik a gazdasági növekedés mértékét.

Pontosabban: elméletileg fékeznék.

Az elmúlt negyedévekben ugyanis a tengerentúli növekedés mindenkit meglepően erős maradt, ami a vállalati profitoknak, és így a részvényárfolyamoknak is jót tett.

Arra viszonylag jó szakmai magyarázataink vannak már, hogy ennek mi lehetett az oka. Egyrészt komoly puffert jelentett a járvány alatt a háztartásoknál megképződött többletmegtakarítás, amely az idei év közepére datálható kimerüléséig többlet vásárló-erőt jelentett. Másrészt mind a vállalati-, mind a lakossági szektor jó időzítéssel fixálta hiteleinél az alacsony kamatokat még a jegybanki emelések előtt, így több szegmensbe a kamatemelések fékező hatásai még csak korlátozott mértékben gyűrűztek át. Harmadrészt pedig a szigorodó monetáris politika mellett a költségvetési politika extrém mértékben élénkítő maradt – olajjal locsolva azt a tüzet, amit a Fed oltani kívánt (mindennek persze az árnyoldala a hatalmas költségvetési hiány). Ezen gazdasági hatások mellett a tőzsdék számára a mesterséges intelligencia láz kitörése pedig már csak hab volt a tortán.

A kamatemelések tehát sokkal kisebb növekedés-fékező hatással jártak, mint az gondoltuk volna.

Ezen pozitívum mellett ugyanakkor ennek a logikának van két következménye, amiről a befektetők hajlamosak megfeledkezni. Az egyik, hogy mindez nem feltétlenül a kamattranszmisszió hiányát, hanem csupán időbeli csúszását is jelentheti. A másik, hogy ha majd beborul az ég, akkor a növekedést stimulálni hivatott kamatcsökkentések hatásának gyorsasága és mértéke is kisebb lehet, mint a megszokott. Ezen két tényező sok szempontból már most is velünk van, hiszen például az Eurózónában az elkövetkező egy évben a lakossági ingatlanhitelek közel 30%-a (az olasz és spanyol gazdaságban mintegy 70%-a!) fog újraárazódni, így az a paradox helyzet fog fennállni, hogy a júniusi EKB-vágás ellenére az effektív kamatszint egyes gazdasági szegmensekben még emelkedni fog az elkövetkező időszakban. Lassan, de biztosan.

A kamattranszmisszió tehát megítélésünk szerint nem halott, csak más időbeli lefutással és mértékekben működik – befektetői (és jegybankári) szempontból meglehetősen becsapós gazdasági/tőkepiaci környezetet eredményezve. Megelőző havi portfólió-összetételünkön így drasztikusan nem változtatunk, marad az alapvető óvatosság, de az erős piaci momentum miatt még nem a teljes körű defenzivitás."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1478316421