Portfolio signature

Végre javul a magyarok anyagi helyzete, a kiskeresetűek közül is többen tudnak félretenni

Portfolio
1300 háztartást kérdezett meg a Magyar Nemzeti Bank a saját anyagi helyzetéről és megtakarítási terveiről. A mostaninál optimistábban legutóbb 2022 januárjában látták a magyarok a pénzügyi kilátásaikat, és jó hír, hogy növekedett az alacsony keresetűek megtakarítási képessége is. 10-ből 4 háztartásnak ugyanakkor még mindig nincs megtakarítása.

Az utóbbi években az MNB új, rendszeres online felmérést végez a háztartási szektorról, elsősorban a háztartások anyagi helyzetének az értékelésére és megtakarítási terveire összpontosítva. A minta a háztartásfő nemére, korára, iskolai végzettségére és a háztartás régiójára reprezentatív. Az eredetileg 1000 munkaképes korú főkeresővel rendelkező háztartásból álló minta 2022 harmadik negyedévétől 300 nyugdíjaskorú háztartással egészült ki, az eredményeket a múlt héten megjelent Inflációs jelentésben ismertették.

A legutóbbi felmérések eredményei szerint 2023 második fele óta fokozatosan javul a családok anyagi helyzetének megítélése. A válaszadók majdnem fele most úgy érzi most már, hogy nagyjából hasonló anyagi helyzetben van, mint egy éve, 17 százalék pedig már jobbnak érzékeli a helyzetét. A nyugdíjas korúaknál hasonló a tendencia, de ők pesszimistábbak.

A következő 12 hónapra előre tekintve a munkaképes korúak magasabb az optimisták aránya, mint a jelenlegi helyzet megítélésekor, szemben például a két évvel ezelőtti helyzettel, amikor borúlátóak voltak a háztartások. A mostaninál kedvezőbb értékeket csak 2022 januárjában mért az MNB, a családi adóvisszatérítések bejelentése után, még az orosz-ukrán háború kitörése előtt.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés