Csúnya dolog derült ki: zöldnek álcázott európai befektetések pénzelik a bolygót szennyező cégeket
Befektetés

Csúnya dolog derült ki: zöldnek álcázott európai befektetések pénzelik a bolygót szennyező cégeket

Portfolio
A The Guardian és médiapartnerei által végzett vizsgálat rávilágított arra, hogy a fast fashionnel, fosszilis üzemanyaggal foglalkozó vállalatok és SUV-gyártók papírjai is jelen vannak az EU által fenntarthatónak minősített alapokban, befektetéseikből 18 milliárd dollár a világ 200 legnagyobb környezetszennyezőjéhez kerül - írta a The Guardian.

Több mint 87 milliárd dollárt tartanak a befektetők olyan alapokban az EU-ban, amelyek környezetvédelmi és társadalmi célokat hirdetnek. Azonban ezek az alapok gyakran a bolygót felmelegítő gázok legnagyobb kibocsátóinak papírjait is tartják. Az elemzés szerint a befektetések mintegy ötöde olyan alapokban van, amelyek környezetbarát kifejezésekkel marketingelik magukat, és ezzel félrevezetik a közvéleményt.

A Voxeurop által vezetett vizsgálat azonosította a 25 legnagyobb szennyezőt nyolc különböző ágazatban. A fenntartható finanszírozásról szóló uniós irányelv alapján közzétett adatok szerint ezekbe a vállalatokba jelentős összegeket fektetnek be.

A 200 legnagyobb szennyezőbe történő befektetések nagy része az úgynevezett "8. cikk" szerinti alapoktól származik, amelyek környezetvédelmi vagy társadalmi célokat támogatnak. További 2 milliárd dollárt pedig "9. cikk" szerinti alapoktól kapnak, amelyek fő célja a fenntartható befektetés.

Az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság (ESMA) és más európai felügyeleti szervek átfogó reformot szorgalmaznak a greenwashing (azaz olyan befektetések zöldnek minősítése, amelyek igazából nem azok) elleni küzdelem érdekében.

Az elemzés megállapította, hogy a legnagyobb környezetszennyezőkbe történő befektetések jelentős része olyan alapokból származik, amelyek nevében szerepel az "ESG" (környezetvédelmi társadalmi és vállalatirányítási) kifejezés. Az elemzés azt is megállapította, hogy a nagy környezetszennyezőkbe történő befektetések egynegyede mindössze tíz vagyonkezelőtől származik. 

Az ESMA frissített iránymutatásokat fogadott el, amelyek megtiltják azoknak az alapoknak, amelyek jelentős fosszilis tüzelőanyag-befektetésekkel rendelkeznek, hogy zöldként reklámozzák magukat.

Címlapkép forrása: Portfolio

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ítéletet mondtak Magyarország felett: ha akarnánk, se lehetne eurónk még hosszú évekig

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1478316421