Belepiszkál az állam a befektetési alapokba – Pár nap, és élesedik az új szabály
Befektetés

Belepiszkál az állam a befektetési alapokba – Pár nap, és élesedik az új szabály

Az elmúlt hónapokban újabb kormányzati tervek, majd konkrét rendelet látott napvilágot arra vonatkozóan, hogyan lehetne (ismét) megreformálni a befektetési alapok piacát. Az indoklás szerint mindez az átláthatóságot és a befektetők érdekét képviseli, de sok tisztázatlan kérdés maradt, amelyre csak részben kaptak válaszokat az alapkezelők. Megkérdeztük az NGM-et és az MNB-t, mire számíthat a befektetési szakma.

Mi volt a bejelentés?

A jogszabály értelmében a befektetési alapokra vonatkozó szabályozás úgy módosul, hogy a befektetési alapok az általuk tartott elsődleges eszközök alapján kerülnek kategorizálásra.

Az új rendszer ennek megfelelően minden alaptípus esetén meghatározza, hogy a befektetési alap milyen eszközökkel rendelkezhet és azok mekkora részét tehetik ki a befektetési alap eszközértékének.

Az alaptípusok közötti választás az alapkezelő döntése, ugyanakkor a választott befektetési alap típusának nevét a jövőben kötelező lesz feltüntetni az alap elnevezésében, ezzel segítve az átláthatóságot és a tudatos befektetési döntéseket.

A szabályozás arra is lehetőséget biztosít, hogy az alapkategória mellett az alapkezelő az alap nevében egyéb alkategóriát (pl. földrajzi vagy szektorális megjelölést) is feltüntessen, saját választása szerint.

Az új rendelkezések a zártkörű alapokat és belépési korlátos nyilvános ingatlanalapokat nem érintik.

Ketyeg az óra, de vannak még kérdések

A rendelet megjelent, de sok tisztázatlan kérdés maradt, az óra pedig ketyeg, hiszen az új szabályozás július 1-jén lép életbe, és bár annak csak szeptembertől kell megfelelni, a befektetési alapokhoz kötődő dokumentációkat (befektetési politika, kezelési szabályzat) a szakmának minél hamarabb be kell nyújtania a felügyelethez jóváhagyásra.

Úgy tudjuk, a felügyelet sem könnyítette meg a befektetési alapkezelők életét az utóbbi hetekben, mivel az új szabályozás kapcsán eddig nem érkezett írásos MNB-állásfoglalás, vannak viszont olyan alapkategóriák, ahol tisztázandó kérdések viszont lennének (nem beszélve az alapok átnevezése és típusa kapcsán felmerülő kérdésekről).

Forrásaink szerint máig nem világos például a 635 milliárd forintot kezelő tőkevédett alapok helyzete, ahol az új jogszabály úgy tűnik, mintha indokolatlanul alacsony állampapír-tartást engedélyezhet a jellemzően eddig javarészt állampapírokat tartó kategóriának, és a kérdésben mindeddig az MNB sem foglalt állást. Az új szabályok értelmében az alábbiak szerint nézne ki a tőkevédett alapok eszközmegoszlása:

  • legalább 60% hitelviszonyt megtestesítő értékpapír (ideértve az ilyen eszközzel szembeni kitettséget biztosító eszközt), illetve bankbetét, ezen belül legfeljebb 40% hitelviszonyt megtestesítő értékpapír (ideértve az ilyen eszközzel szembeni kitettséget biztosító eszközt),
  • legalább 5%-a állampapír, és legalább 3%-a legfeljebb egyéves futamidejű vagy egyéves hátralévő futamidejű állampapír,
  • legfeljebb 32%-a egyéb eszköz.

Bár az NGM egy közleményt adott ki a BAMOSZ Portfolio-n megjelent véleménye kapcsán, amelyben az NGM többek között azt az állásfoglalást adta, hogy „a tőkevédett alapok az új szabályozás alapján legfeljebb 80 %-os mértékig tarthatnak kötvényeket, így állampapírokat is, melyek vonatkozásában a tőkevédelmet az állam garantálja”, ez az állásfoglalás a jogszabály általi megfogalmazás miatt elsőre ellentétet is mutat a fenti első pontban szereplő „legfeljebb” 40%-os kitétellel.

Megkérdeztük a fentiekről az NGM-et, amely szerint azonban nincs itt semmilyen ellentét, az első pontban szereplő, legfeljebb 40%-os kitétel a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokra nem jelenti azt, hogy az alap nem tarthat legfeljebb 80%-ig állampapírt, hiszen az egyes pontoknak külön-külön kell megfelelni – derül ki a Portfolio-nak küldött válaszukból.

Vagyis az NGM szerint a fenti pontokban szereplő 40% + 8% + 32% alapján jöhet össze a 80% állampapír a tőkevédett alapok esetében.

Az ügyben az MNB állásfoglalását is kértük, amely az NGM válaszai alapján azt írta:

A befektetési alapkezelőknek és alapoknak a mindenkor hatályos jogszabálynak kell megfelelniük, amelynek értelmezéséhez a Nemzetgazdasági Minisztérium megküldte a szükséges válaszokat. Az MNB e jogszabályi előírások betartását kéri számon a piaci szereplőktől, e konkrét kérdésben további jogértelmezési feladata nincs.

Értelmezésünk szerint tehát az MNB is az NGM tisztázó válasza által meghatározott súlyokat veszi majd figyelembe a megfeleléskor, vagyis lehetőség lesz maximum 80%-ig hitelviszonyt megtestesítő értékpapírt, így állampapírt tartani.

A befektetési alapokon belül a részvényalapoké volt a másik olyan kategória, ahol a jogszabály jelentősebben módosíthatja az eszközallokációt, hiszen ez esetben is minimum 8%-nyi állampapírt kell tartaniuk az alapoknak.

Az NGM korábbi közleménye szerint azonban ez nem fog likviditási problémákat okozni, mivel a kötelezően tartott állampapírok szolgálhatnak likviditási célokat, tekintve, hogy azok tartási kötelezettsége tekintetében a passzív limitsértési szabályok alkalmazandóak (passzív limitsértésről akkor beszélünk, ha a befektetési alapkezelő befektetési döntéshozatali és végrehajtási tevékenységén kívül álló ok következtében sérülnek a kezelési szabályzatban meghatározott befektetési limitek).

befalap-5-655407

Milyen újdonságok jönnek?

A rendelet négy fő eszközkategóriát különböztet meg, ezek az

  • értékpapíralapok,
  • vegyes alapok,
  • ingatlanalapok,
  • valamint a kockázati tőkealap és magántőkealap.

Befektetési alap pedig a jövőben az alábbi típusok szerint hozható létre:

  1. kötvényalap
  2. részvényalap
  3. vegyes értékpapíralap
  4. tőkevédett alap
  5. abszolút hozamú alap
  6. unikális alap
  7. indexkövető alap
  8. árupiaci alap
  9. alapok alapja
  10. vegyes alap
  11. ingatlanalap
  12. származtatott alap
  13. kockázati tőkealap
  14. magántőkealap

Azoknak, akik otthon mozogtak (eddig) a befektetési alapok kategóriában, furcsának hathat, hogy a jövőben kétféle vegyes alap megnevezés lesz (utóbbi valahol az értékpapíralap és ingatlanalap közötti átmenetet jelenti majd), illetve olyan új típus jön létre, mint az unikális alap (a gyakorlatban vélhetően a rövid kötvényalapok egy része férhet ebbe az új besorolásba). Aki hiányolná a fenti felsorolásból a pénzpiaci alapokat, nem kell megijedjen, a pénzpiaci alapokat és azok eszközösszetételét EU-s rendelet szabályozza, ezért nem szerepelnek a fenti listában (de továbbra is létező kategória).

Mi lesz a tavaly nyári intézkedések sorsa?

Ez az a kérdés, amire máig nem tudjuk biztosra a választ. Ahogyan arról többször is írtunk, nem ez az első eset, hogy a kormány megbolygatja a befektetési alapok piacát, tavaly számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy az állampapírok felé terelje ezt a kategóriát:

  • 2023. július 1-jén élesedett a szocho-fizetési kötelezettség egyes lakossági befektetési termékek esetében, ez alól azonban az állampapírok mentességet kaptak (és az ingatlanalapok is).
  • 2023. július 1-től az értékpapíralapok – ideértve kizárólag a kötvényalapot, részvényalapot és a vegyes alapot – portfóliójában tartott eszközök súlya legalább 60 százalékos mértékben értékpapír kell hogy legyen (nem például bankbetét, ahogy az alapok egy részére jellemző volt).
  • Szintén 2023. július 1-jétől az értékpapíralapok és az ingatlanalapok likvid eszközeik legalább 20 százalékát a magyar állam által kibocsátott Diszkont Kincstárjegyben kell hogy tartsák (ez nem alkalmazandó a legalább 80%-ban külföldi eszközbe fektető alapokra).
  • 2023. augusztus 1-jével azt is előírta a kormány (néhány kivételtől eltekintve), hogy a befektetési alapoknak kötvénybefektetéseik legalább 95%-át forint állampapírban kell tartaniuk.

Ha megnézzük a fenti felsorolásban szereplő előírásokat, láthatjuk, hogy a tavaly nyári elvárások sok esetben ellentmondanak a mostani rendeletmódosításnak.

A kötvény-, részvény- és vegyes alapok tekintetében a 60%-os értékpapírsúly elvárása, vagy éppen a likvid eszközökön belüli 20%-os DKJ-tartási kötelezettség (úgy, hogy nincs definiálva, mi számít likvid eszköznek) meglehetősen nehézkes történetnek tűnik az új eszközsúlyok ismeretében. A DKJ-tartási kötelezettség sorsa azért is érdekes, mivel az eddig az ingatlanalapokra is vonatkozott, viszont az új rendeletmódosítás hatályai az ingatlanalapokra nem terjednek ki.

Piaci forrásainktól úgy értesültünk, hogy a tavaly nyári előírásokat váltotta volna fel a mostani rendeletmódosítás, azonban erre vonatkozó utalás továbbra sincs a szövegben, és hiába kérdeztünk erre rá, az NGM most sem nyilatkozott az ügyben.

Tisztázó válaszok ide vagy oda, a 8%-os állampapír-előírás a legtöbb alap esetében jelentős szigorítást jelent az eszközallokációban. Míg a kötvényalapok az állampapír-kitétellel még meg tudnak birkózni, sok más kategória, mint a részvény vagy alapok alapja esetében ez egyes alapok létét is veszélyeztetheti.

Miután pedig ezek a szabályok nem vonatkoznak a legalább 80%-ban külföldi eszközöket tartó alapokra, nem lenne meglepő, ha néhány alap inkább ebbe az irányba mozdulna el a közeljövőben, azaz úgy alakítják át az alapok eszközallokációját, hogy a jövőben nem magyar, hanem inkább külföldi eszközöket vesznek bele, ezzel pedig mentesülnek az új szabályok alól.

Címlapkép forrása: Portfolio

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
turul budapest szobor madár