Előfizetői tartalom

Gyűlnek a bajok a magyar cégeknél, amelyeket kitömtek a Növekedési Kötvényprogram milliárdjaival

Mintegy 90 hazai cég vette igénybe a magyar gazdaságtörténet egyetlen valamire való, széleskörű vállalati kötvényprogramját, amelyben 2019 közepétől 2022 elejéig összesen 1550 milliárdnyi jegybanki, és nagyjából ugyanennyi banki forrást vontak be a vállalatok. Jellemzően 10 évre adósodtak el a kötvénykibocsátók, de már kezdetben sejteni lehetett, hogy nem mindegyük számára lesz fáklyásmenet az adósságtörlesztés, ráadásul időközben egy recesszión is átesett a magyar gazdaság. A tőketörlesztések még szinte el sem kezdődtek, de az egyik hitelminősítő értékelése alapján már veszélyzónába került mostanra több cég is a Növekedési Kötvényprogram résztvevői közül, őket a korai beváltás és ezzel a likviditás elvesztésének a kockázata fenyegeti.

3000 milliárd forint 90 cégnek Annak idején a Portfolio is sokat foglalkozott a Növekedési Kötvényprogrammal (NKP), amelynek elindításával a fejletlen hazai vállalati kötvénypiac megerősítése volt az MNB célja. A pandémia legnehezebb időszakát leszámítva a gazdasági konjunktúra és az alacsony kamatkörnyezet feltételei között valósították meg vele mintegy 90 hazai vállalat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés