Portfolio signature

Rekord profit, újraskálázott grafikonok - Elképesztő évet zárt az Alteo

Jelentős növekedésről számolt be az Alteo a tavalyi évre mind a bevételek, mind az eredmények szintjén a 2021-es számokhoz képest. A negyedik negyedévet tekintve pedig ismét a fennállásának legmagasabb árbevételét produkálta a cég, ezen a soron (is) újra kellett skáláznunk a grafikonunkat, hogy kiférhessenek a bődületes értékek. Elsősorban a megnövekedett energiapiaci és távhő áraknak és a Szabályozási Központ szignifikánsan növekvő kapacitás bevételeinek volt köszönhető a remek eredmény, derül ki a ma délután közzétett befektetői prezentációból. A most lezárult negyedévben került többek között kimutatásra a 2 milliárd forint értékű extraprofit adó, ez az árbevétel alakulását valamelyest beárnyékolta. A 2021-es szinthez képest 120 százalékos ugrással elért, közel 13 milliárd forintos rekordprofit egy olyan eredmény, amit nyugodtan ki lehet tenni az ablakba az Alteónál.

Rekord rekord hátán

AZ ALTEO ÁRBEVÉTELE MEGHALADTA A 40 MILLIÁRD FORINTOT A tavalyi negyedik NEGYEDÉVBEN, AZ ÉRTÉK 165 SZÁZALÉKKAL NÖVEKEDETT AZ ELŐZŐ ÉV AZONOS IDŐSZAKÁHOZ VISZONYÍTVA.

Idén eddig elsősorban a megnövekedett energiapiaci és távhő árak miatt növekedett jelentősen a vállalat árbevétele, ezt kiegészíti az Alteo Szabályozási Központ szignifikánsan növekvő kapacitás bevételei és a Kiskereskedelmi szegmens árbevételének dinamikus fejlődése, olvasható a vonatkozó befektetői prezentációban.

Az árbevétel alakulását valamelyest beárnyékolta a különféle működési költségek megugrása: például az anyagjellegű ráfordítások tekintetében a megnövekedett energiapiaci árak bár itt is éreztették hatásukat, ugyanakkor a Hő- és villamosenergia-termelés szegmens árbevétel növekedésének egy része a nem jelentős anyagköltséggel járó tevékenységeiben (például kapacitás piaci szolgáltatások) valósult meg, így az anyagjellegű ráfordítások növekedése abszolút értékben, összegszerűen, az árbevétel növekedésnél mérsékeltebb volt. Emellett az egyéb ráfordítások jelentősen növekedtek többek között a CO2 kvóta világpiaci árának emelkedésével, továbbá a Kiskereskedelmi szegmensen elszámolásra kerülő Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) bevezetéséből adódó kötelezettséggel.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés