FONTOS Először ismerte el a magyar járványügy: belehalt ket csecsemő a szamarköhögésbe
 
Portfolio signature

Az élelmiszer ellátás alapja - műtrágya részvények, amit hosszútávra vesznek a befektetők

Bár a műtrágya civilizációnk egyik alapja és a globális demográfiai folyamatok szinte elképzelhetetlenek nélküle, az ezzel foglalkozó részvények befektetésként nagyon ritkán kerülnek szóba még szakmai berkeken belül is. A piac növekedése nemcsak a népesség még mindig gyors bővülésének köszönhető, hanem a gazdasági fejlődésnek is, amely az egy főre jutó élelmiszer fogyasztás emelkedésével jár. Az ide tartozó papírok is inkább hosszú távú befektetésként lehetnek érdekesek, de a több éves időtávon nagyon is. A technikai elemzés segítségével megnéztük, hogy melyekben látható ilyen időintervallumokban is erős trend.

Egyes számítások szerint a műtrágya létezése nélkül 3-3,5 milliárd ember élelmezése kerülne nagyon komoly veszélybe, így termelése és felhasználása alapvető jelentőségű.

Amikor a kilencvenes évekre a Szovjetunió összeomlásával Észak-Korea politikai és gazdasági értelemben egyaránt még a korábbi időszaknál is jobban elszigetelődött a külvilágtól, és a szövetségestől kapott gazdasági segítség leállt, ezt a műtrágya gyártás és behozatal is megsínylette. A mezőgazdasági termelés ezt már eleve rosszul viselte, de amikor 1993-ban és 1994-ben az időjárási körülmények is tönkretették az amúgy is gyér hozamú termést, az élelmiszerellátás összeomlott.

A párthoz közeli állampolgárok és a hadsereg az egyébként sem túl hatékony állami elosztásból még kaptak elég élelmet, hogy kihúzzák a nehéz időszakot, de a vidéken elő átlagemberekre brutális éhínség várt. A legtöbben a természetben talált növényekkel nagy nehezen túlélték ezt az időszakot, de az ENSZ számításai szerint a 22 milliós lakosú országban mintegy 600 000 ember vesztette életét éhhalál miatt, de vannak olyan becslések is, amely szerint ez a szám elérhette a 3,5 millió főt is. Aki nem veszítette el az életét, az is hosszú ideig szenvedett az alultápláltság következményei miatt.

Erről szól még a cikk:

  • Komoly növekedés a műtrágya piacon
  • A norvég OTC részvény: magas kockázat, magas remények
  • Egy ízig-vérig amerikai vállalat, amely egyelőre erőt gyűjt
  • Minden mozaik összeállt egy déli agribusiness vállalatnál
  • Jó jel, ha a vezérigazgató csak az átlagfizetést veszi fel
  • Egy kanadai részvény, amelyiknél az emelkedő háromszög kitörést sejtet
  • A gyors korrekció nem ütötte ki ezt a Közép-Nyugati gyöngyszemet sem

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés