Portfolio signature

Fontos változás jön a magyar alapoknál – Mi lesz a sikerdíjak sorsa?

Augusztus 1-jén életbe lépett az EU-s elvárásokkal összhangban az alapkezelők által alkalmazott sikerdíjakról szóló MNB-ajánlás, de az igazi vízválasztó jövő január lesz, amikor az új szabályoknak a meglévő alapoknak is meg kell felelniük. Itthon a befektetési alapok mintegy harmada számol fel sikerdíjat, a legtöbbet az abszolút hozamú alapok. Megnéztük, mely alapok és alapkezelők érintettek az új ajánlással, mennyi pénzt érint ez és mit hozhat mindez az iparág profitabilitására nézve.
A sikerdíjak jövőjének izgalmas témáját részletesebben is kitárgyaljuk majd a Portfolio szeptember 22-ei Öngondoskodás konferenciáján. Ne maradj le róla, gyere el te is! Részletek:

Sikerdíj: nem az lesz, ami eddig volt

Augusztus 1-jétől kell alkalmazni az érintett piaci szereplőknek az MNB-nek a befektetési alapkezelők által alkalmazott sikerdíjakról szóló, nemrég közzétett ajánlását az ezt követően újonnan létrehozott sikerdíjat alkalmazó alapok esetében. Ennél a magyar alapok piacát tekintve még fontosabb, hogy

a már korábban meglévő ilyen jellegű alapoknál az ajánlás elvárásainak teljesítését 2022. január 1-jétől várja el a jegybank.

Az MNB ajánlásában többek között elvárja, hogy:

A cikk tartalmából:

  • Sok változást hoz a sikerdíjakról szóló ajánlás, elfelejthetjük az RMAX-ot eddigi formájában.
  • A sikerdíjakból származó bevétel annyit tett ki 2019-ben, mint a két legnyereségesebb alapkezelő teljes profitja.
  • Az abszolút hozamú alapok számolják fel a sikerdíjak jelentős részét, de a részvény- és vegyes alapok is szép számban képviseltetik magukat.
  • Kevés olyan szolgáltató van a magyar piacon, amelynek ne lenne sikerdíjas alapja.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés