Portfolio signature

Pez cukorka adagoló, téglatelefon és szürke routerek: visszatértek a kilencvenes évek részvényei

A kilencvenes évek nemcsak a rap zenéről, a betárcsázós internetről és a bermuda nadrágról lett emlékezetes. Főként nem a befektetők számára, akik az évtized második felében elképesztő növekedést élvezhettek az árfolyamokban. Ezt főként az internetnek, és a mobitelefonok első nagy terjedési hullámának köszönhették. Az akkori ún. dotkom boom során számos olyan papír szárnyalt és lett szupersztár, amelyek mára már eltűntek a süllyesztőben. Vannak azonban nagy túlélők is, akik újra feltalálták önmagukat és az utóbbi hónapkban hetekben kezdték el élni második virágkorukat. Ezek közül három részvényt nézünk meg a technikai elemzés segítségével, ahol a grafikonokról intézményi érdeklődést lehet leolvasni.

Nokia

Az újabb befektetői generációk számára sokkolóan hathat, de volt idő, amikor nem az iPhone, vagy egy összecsukható Samsung mobiltelefon számított menőnek, hanem egy kisebb darab téglára emlékeztető Nokia. Az 1865-ben alapított cég eleinte a papíriparban volt érdekelt, és elég kacskaringós utat járt be, amikor a kilencvenes évekre az elektronikánál kötött ki. A telefonok értékesítése akkora globális sikernek bizonyult, hogy a Nokia a finn gazdaság és tőzsde alapvető szintű részévé vált. 2000-ben a vállalatnak volt köszönhető az ország GDP-jének 4%-a, a társasági adóbevételek 14%-a, az export 21%-a és a Helsinki Értéktőzsde kapitalizációjának 70%-a!

A mobiltelefonok új generációjának a fejlesztésénél azonban a vállalat lemaradt, a bevételek és a tőzsdei érték összezuhant, és csak a kiváló finn oktatási rendszernek volt köszönhető, hogy a Nokia munkavállalóinak nem kellett elmenni rénszarvasokat tenyészteni. A piaci részesedés drasztikus csökkenésének sokkhatása ellenére a vállalat a mai napig jelen van a mobiltelefonok területén. Gyártanak okostelefonokat, saját szoftver helyett Android operációs rendszerrel, és régi nyomógombos verziókat is, kb. egy családi ebéd áráért.

Az igazi nagy üzlet számukra inkább a hálózati eszközök gyártásában van, amelyhez a mobilhálózatok 5G-ra állítása nagymértékben hozzájárult. A szintén skandináv és egykor mobiltelefon piacon szebb napokat látott Ericsson után a második legnagyobb piaci részesedéssel rendelkezik ezen a piacon, mintegy 25%-kal. Az olyan versenytársakkal szemben pedig, mint a Huawei még könnyű dolguk is van, mert egy nyugis Skandináv céggel kapcsolatban ritkán merülnek fel olyan adatvédelmi aggályok, mint egy a kínai kormányzat felügyelete alatt működőben. Főként ennek

Erről szól még a cikk:

  • Nokia: stabil trendvonal és jó esély a kitörésre
  • eBay: rávetették magukat a befektetők, de fontos ellenállás előtt
  • Cisco: robbanás előtt a világ egykor legértékesebb vállalata
  • Microsoft: a csatornavonalra tapadva, a forgalomra várva

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés