Előfizetői tartalom

Hiába a QE3, visszaesett az aranykereslet

Portfolio
A QE3 ugyan jelentősen megdobta az aranyba fektető tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) nettó értékesítését, az ETF-ek vásárlása így több mint 50 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben 2011 hasonló időszakához viszonyítva, az arany összkereslete viszont több mint 10 százalékkal esett vissza az igen erősnek számító 2011 harmadik negyedévéhez képest. Míg az indiai piac ismét élénkülés jeleit mutatta a tavalyi nehéz év után, Kínában a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt ismét esett az aranykereslet, ezzel pedig továbbra is India a legnagyobb aranyfogyasztó ország - derült ki a WGC harmadik negyedéves jelentéséből.

Bár az előző év harmadik negyedévéhez képest jelentősen, több mint 10 százalékkal esett az arany kereslete, az 1084,6 tonnás negyedéves aranykereslet még mindig meghaladja az elmúlt öt év 984 tonnás átlagos keresletét, akárcsak az előző negyedévét - olvasható az Arany Világtanács legújabb jelentésében. Az arany keresletében leginkább számottevő ékszerészeti felhasználás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés