Előfizetői tartalom

Államosítástól tartanak a bolgár nyugdíjpénztárak

Portfolio
Bulgáriában a médiában az utóbbi időben nagyon megszaporodtak a nyugdíjpénztárakat kritizáló kijelentések, amit korábban például Magyarország, Chile és Argentína éppen arra használt fel, hogy meggyengítse a pénztárak helyzetét, és hogy ezt követően azt részben vagy egészében államosítsa. Helyi szakértők között egyre többen arra figyelmeztetnek, hogy a magyar forgatókönyv játszódhat le Bulgáriában is. A választások közeledtével ugyanis könnyebb a pénztárak vagyonára rátenni a kezét, mint például adókat emelni - írja az Investment & Pensions Europe.

Az iparág félelmei annak ellenére fogalmazódtak meg, hogy Bulgáriában relatíve alacsony a GDP arányos államadósság (kevesebb mint 20 százalék) és az ország hitelminősítése is stabilnak mondható, miközben Magyarországon éppen az volt az államosítás egyik fő oka, hogy túlságosan magas volt az államadósság a vegyes rendszer következtében. Magyarország esetében a vitás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés