Előfizetői tartalom

Több magánnyugdíjpénztár is eltűnik a jövőben

Portfolio
Egy héttel ezelőtt robbant a hír, miszerint az OTP Bank nem támogatja tovább a magánnyugdíjpénzárat, az alacsony tagi befizetés miatt elképzelhető, hogy végelszámolásra kerül a pénztár az év végén. A szektorban végzett gyors felmérésünk szerint hasonló következményekkel lehet számolni hivatalos döntés esetén, mint az év első felében az Aegon esetében, vagyis a tagok dönthetik el, hogy hol folytatják, egy másik pénztárban, vagy az államnál. Információink szerint továbbra is nagyon bizonytalan a működési környezet, ilyen taglétszám mellett a piac 2-3 pénztárat tarthat el. A tagok jól láthatóan a maradás pártján állnak, azonban amikor már fizetni is kellene a tagságnak, akkor sokak lába megremeg. A szektorban a tartalékok végesek, néhány éven belül ezek is elfogynak, külső segítségre intézményi oldalról nem lehet számítani. Végső soron tehát marad a tagság, a pénztáraknak arra kell építeniük, hogy a tagok önkéntes hozzájárulásukkal a szektor megmentésének terhét el tudják és hajlandóak viselni.

Mi történt a taglétszámmal? Bő fél év telt el a második körben megnyitott, állami rendszerbe való visszalépés határidejének lejárta óta, a statisztikák szerint akkor 74,6 ezer magánnyugdíjpénztártag maradt a szektorban, amely összességében 11 pénztárat foglalt magában. A konszolidáció folytatódott az elmúlt időszakban, az Aegon és az Erste bejelentette, hogy végelszámolással...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés