Előfizetői tartalom

Nehéz helyzetben a hazai ingatlanalapok

Czoboly Márton
A jelenlegi ingatlanpiaci környezetben rendkívül nehéz az ingatlanok értékesítése, különösen az elméletileg becsült áron, amely alatt törvényileg nem értékesíthetnek az alapok. A tőkekivonás, felszámolás, vagy közelgő megszűnés azonban számos hazai alapot érint, amelyek folyamatosan igyekeznek szabadulni portfóliójuk egyes elemeitől, tovább növelve az eladói nyomást a piacon. Értékesítésre azonban nem sok példa volt az elmúlt években. Sok alapnál emiatt az alapkezelő mögött álló bank, vagy pénzügyi holding hitelezi az alapot, illetve vásárolja ki a befektetőket. A befektetők tőkéje csupán az egykori Macrogamma ingatlanalapoknál van veszélyeztetve, ezek mögött ugyanis nem áll segítséget kínáló tőkeerős pénzügyi intézmény.

Hogy néz ki a magyar ingatlanalap szektor? Jelenleg 23 ingatlan alap található Magyarországon, amelyek együttes nettó eszközértéke 341 milliárd forint volt október elsején - a Bamosz adatai szerint. Ebből jelenleg 5 áll megszűnés alatt, három közvetlenül csak intézményi befektetők számára elérhető, 5 pedig alapok alapjaként működik, és főként más hazai ingatlan alapba...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés