Előfizetői tartalom

A nyugdíjalapok csökkentik a kockázati kitettségüket

Portfolio
Az OECD friss felmérése a foglalkoztatói nyugdíjalapokat vette górcső alá, mint az elemzésből kiderült, a GDP arányos kezelt vagyon globálisan 5 százalékpontos emelkedés után 73 százalékpontra nőtt az utóbbi évtizedben. A kezelt vagyon 20 100 milliárd euróra emelkedett, amivel sikerült a válságban elszenvedett 3400 milliárd dolláros veszteséget ledolgozni. A felmérés legnagyobb tanulsága, hogy az alapok jelentősen csökkentették a részvényarányukat, főleg a periféria országokban, ezzel együtt a külföldi eszközök részaránya is csökkent a portfóliókon belül - írja az Investment & Pensions Europe.

A felmérésben 33 ország szerepelt, azonban mindösszesen 13 ország volt olyan, amelyben a foglalkoztatói nyugdíjalapokban kezelt vagyon meghaladta a GDP 20 százalékát, amely az OECD kategorizálása szerint már érett piacnak számít. A leginkább fejlett piacnak ebből a szempontból a holland, az izlandi és a svájci piac számít, itt rendre a GDP arányában 111-138 százalék között...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés