Előfizetői tartalom

A zuhanó japán tőzsde az állami nyugdíjalapot is magával rántotta

Portfolio
A világ legnagyobb állami nyugdíjalapja, a japán Government Pension Investment Fund (GPIF) 2012 második negyedévében 26 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el. A rossz teljesítményt a japán jen erősödése, illetve a hazai és a külföldi részvénypiacok leértékelődése okozta. Az alap összességében 1370 milliárd dollárt kezel, nagyon nagy szükségük van a jó befektetési teljesítményre, mivel jelenleg már ott tartunk, hogy a nyugdíj-kifizetések meghaladják az alapba történő befizetéseket - írja a Business Recorder.

Az első negyedév igazán jól sikerült az alapnál, hiszen a kedvező tőkepiaci folyamatok eredményeként 5,1 százalékos hozamot tudott elérni az alap. Viszont a második negyedévben már nem volt támogató a környezet, ez vezetett az 1,9 százalékos veszteséghez. Az alap 2001-es felállítása óta a mostani 5480 milliárd jenes veszteség a hatodik legmagasabb volt, ha a veszteség mértékét...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés