Előfizetői tartalom

OECD: fájdalmas és népszerűtlen lépésekre van szükség

Portfolio
Az OECD minden évben elkészíti a nyugdíjrendszerekről szóló elemzését, amelyben a szakértőik ajánlásokat is megfogalmaznak. A 2012-es kiadvány tegnap jelent meg, ennek legfőbb következtetése, hogy a kormányoknak a jövőben fokozatosan emelniük kell a kötelező nyugdíjkorhatárt, hiszen a várható élettartam is emelkedik, az állami nyugdíjrendszereket pedig így lehet fenntartható módon kiegyensúlyozni. A kormányoknak a korhatáremelés azért is elemi érdeke az ehhez hasonló reform értékű lépések megtétele, mivel a bizonytalan gazdasági környezetben ezzel támogatni tudják a fiskális konszolidációt, és a növekedést.

Az OECD számításai szerint a következő 50 évben a születéskortól várható élettartam a fejlett országokban több mint 7 évvel fog emelkedni, ennek megfelelően az OECD országokban legalább 65 évnek kell lennie, sőt 14 országban valahol 67 és 69 év között. A szervezet szerint jó úton járnak a kormányok, hiszen a 34 OECD ország közül 28-ban már a nyugdíjkorhatár emelés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés