Előfizetői tartalom

Elfordultak az árupiacoktól a legnagyobb spekulánsok

Portfolio
Az év eleji fellendülés után lendületet vesztettek az árupiacok, nem kis részben a kínai gazdasági lassulásnak köszönhetően. A romló kínai kilátások és gyenge GDP adatok hatására a hedge fundok és nagyobb spekulatív szereplők kitárazásba kezdtek. A kínai hírek leginkább az ipari fémek piacán rontották el a hangulatot, a legnagyobb spekulánsok pedig teljesen le is építették nettó kitettségüket a rézzel szemben, de jelentősen visszavettek a nemesfémek és az olaj vásárlásából is. A nemesfémek azért is kerültek most parkoló pályára, mert úgy tűnik, egyelőre nem várható újabb komoly jegybanki élénkítő program, amely tovább repíthetné az aranyat, vagy az ezüstöt. Egyre erősebb pesszimizmussal tekintenek a piaci szereplők az agrárpiacokra is, ahol szinte egyedül a szójabab vonzza még a spekulatív befektetőket.

December óta nem csökkentették ilyen mértékben az árupiaci kitettségüket a legnagyobb spekulánsok és hedge fundok, mint az április 10-i héten. A nyersanyagok kitárazása mögött nem kis részben a lassuló kínai gazdasági növekedés áll, amely valamennyi nyersanyag esetében komoly keresletcsökkenést okoz. A Világbank például 13 éve a legalacsonyabb növekedést prognosztizálta...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés