Előfizetői tartalom

EU-USA-Japán összefogás a kínai ritkaföldfém-kontroll ellen

Portfolio
Az EU, az Egyesült Államok, és Japán együttes erővel igyekeznek rábírni Kínát, hogy enyhítsen a ritkaföldfém kiviteli korlátozásán. A high tech iparágakban használt ritkaföldfémek kitermelésének nagyjából 95 százalékát adó Kína ugyanis képes, és ahogy az már többször bebizonyosodott, hajlandó is visszaélni monopóliumával. Kína azonban egyelőre nem állt kötélnek - írja a Financial Times.

Az USA, az EU és Japán közös erővel igyekszik jobb belátásra bírni Kínát a ritkaföldfém korlátozásokkal kapcsolatban a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO). A főként high tech iparágakban használt 17 ritkaföldfém kitermelése 95 százalékban Kína kezében van, az árakat pedig a termelés és az export szabályozásával önkényesen képes és hajlandó is befolyásolni a legnagyobb...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés