Előfizetői tartalom

Az ezüst szárnyalása már abnormális - Mitől megy jobban az aranynál?

Portfolio
Az ezüstöt főként ugyanazok a tényezők hajtják felfelé, mint az aranyat, konkrétan a magas eladósodottság, és a rendkívül laza, a piacokat bőséges likviditással ellátó jegybanki politika. Bár az ezüst esetében az ipari kereslet is számottevő, az árakat főként a befektetők alakítják. Az arannyal szemben az ezüst piacán jóval nagyobb viszont a kisbefektetők súlya, ami hozzájárul az ezüst jóval nagyobb áringadozásához. Ez persze azt is jelenti, hogy jellemzően felfelé menetben jobban teljesít a szürkésfehér nemesfém mint az arany, de esni is jóval nagyobbat szokott - vélik a MarketWatch által megkérdezett elemzők.

Az arannyal ellentétben az ezüstöt sokkal nagyobb mértékben vásárolják kisbefektetők, az idegesebb vásárlói tömeg viszont az ezüstöt hektikusabbá teszi, ahogy ezt a történelmi tapasztalatok is alátámasztják. A szürkésfehér nemesfém árfolyama akár felfelé, akár lefelé sokkal jelentősebb elmozdulásokat szokott produkálni, mint az arany, így egy-egy trend megjátszásánál...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés