Előfizetői tartalom

Veszélyesen sokan fogadnak az olaj drágulására

Portfolio
A gazdasági kilátások javulása, az expanzív jegybanki politikák okozta nagyobb kockázatvállalási hajlandóság, és nem utolsó sorban a globális feszültségek enyhülése miatti dollárgyengülés egyaránt hozzájárult az elmúlt hetekben az árupiacok emelkedéséhez. A jó hangulatban a hedge fundok is folyamatosan növelték árupiaci kitettségüket. A nagyobb spekulánsok körében egyértelműen a geopolitikai feszültségekkel is erősített olaj, valamint a nemesfémek voltak a favoritok, de a kínai jegybanki enyhítéssel az ipari fémek is egyre népszerűbbé váltak körükben. Az olaj piacán a kiemelkedően magas spekulatív kereslet viszont akár egy korrekció veszélyét is magában hordozza. A várhatóan viszonylag jó terméssel és magas készletekkel rendelkező agrártermékek iránt viszont egyelőre mérsékeltebb a hedge fundok érdeklődése.

Az elmúlt héten is tovább folytatódott az árupiaci hegymenet, amelyet most számost tényező segített: az egyedi tényezők mellett az USA-ból érkező pozitív makroadatok, a lazító kínai monetáris politika, és az európai adósságválsággal kapcsolatos félelmek enyhülése egyaránt hozzájárultak a keresleti várakozások javulásához, miközben a fejlett jegybankok likviditásbővítése...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés