Előfizetői tartalom

Jól teljesítenek, mégsem népszerűek a vegyes alapok

Portfolio
A meghatározott korlátok között kötvényeket és más kockázatosabb eszközöket is a portfóliójukban tartó, vagyis egy jól diverzifikált portfóliót kínáló vegyes alapok viszonylag stabilan teljesítettek és vonzó hozamokat kínáltak az elmúlt években. Bár a válság előtt az egyik legnagyobb siker sztorit könyvelhették el a vegyes alapok, a válság után felére esett a vagyonuk, az elmúlt három évben a 10 százalékos éves átlaghozamot kínáló alapok pedig azóta sem nyerték vissza a hazai befektetők bizalmát. A vegyes alapok népszerűtlenségét elsősorban abban keresendő, hogy a hazai lakossági ügyfelek számára túl kockázatosnak számítanak, a gazdag befektetők számára pedig azért nem annyira vonzó, mert azok inkább saját igényeik szerint diverzifikálják portfóliójukat. Az alapoknak a rendszeres megtakarítási programok felfutása adhat újabb löketet.

A kötvények mellett meghatározott korlátok között részvényekbe és egyéb pénzügyi eszközökbe fektető vegyes alapok súlya viszonylag alacsony a hazai piacon, a kezel vagyon tekintetében mindössze 4 százalékos részesedéssel rendelkeznek. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) három kategóriába sorolja a vegyes alapokat: az óvatos alapokban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés