Előfizetői tartalom

Egyre vonzóbb a műtárgy mint befektetés

Portfolio
A 2011-es év, bár a konszolidáció jeleit mutatta, nem volt könnyű esztendő a hazai műkereskedelemben. Kétrészes sorozatunk első részében aukciósházak vezetőit kérdeztük elmúlt évi tapasztalataikról, válságkezelő stratégiájukról és arról, milyen várakozásokkal tekintenek 2012-re. A műtárgypiaci szereplők 2011-es teljesítményét alapvetően befolyásolta a magyar gazdaság alakulása. A továbbgyűrűző válság hatása a nyilatkozók szerint az árverőházak minden erőfeszítése ellenére megmutatkozott a vásárlók kisebb aktivitásában és alacsonyabb költéseiben. Az aukciók száma 2011-ben nem csökkent; a kínálat a csúcskategóriát, azaz a 20 millió Ft feletti értékű festményeket leszámítva javult. A külföldi vevők szerepe továbbra sem számottevő, az aukciós házak viszont egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek az online értékesítésre és marketingre.

A legdrágább képek tulajdonosainak többsége a további kivárás mellett döntött, ezért ilyen művek alacsony számban szerepeltek a hazai aukciós kínálatban. Ugyanakkor a műtárgyra, főként az arany- és ezüsttárgyakra, ékszerekre, mint alternatív befektetési lehetőségre élénkebb kereslet mutatkozott. A 2012-es évre az aukciósház-vezetők pozitív várakozással tekintenek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés