Előfizetői tartalom

Biztonságos menedékek tündöklése és bukása (Top 10 sztori - 8.)

Portfolio
A 2011-es esztendőben nem volt hiány félelmekben, pánikban, az arab tavasz mellett ugyanis az európai, majd az amerikai adósságválság, a kínai gazdasági lassulás és az európai recessziós félelmek tartották nyomás alatt a tőkepiacokat. A 2008-as válság óta nem tapasztalt piaci mélyrepülés viszont középpontba állította a "biztonságos menedéknek" tekintett eszközöket, a kockázatos eszközöktől szabadulni igyekvő befektetők ugyanis lázasan igyekeztek tőkéjüket biztonságba helyezni. Egészen augusztus közepéig ilyen népszerű menekülő eszköznek számított az arany, a svájci frank, a japán jen és az amerikai államkötvény, amelyek mind jelentős felértékelődésen mentek át. Különböző okok miatt a nemesfémek és a svájci frank ugyanakkor az év utolsó hónapjaiban már nem szolgáltak menedékként, noha az európai adósságválság továbbra is komoly feszültségeket okozott.

Kapcsolódó cikkünk2011.12.23Tőzsdézik az állam2011.12.22Forrong a technológia szektor (Top 10 sztori - 10.) Sokan kerestek idén menedéket. A 2011-es esztendő bővelkedett félelmekben, pánikban, bizonytalanságban, ami megmutatkozott a tőkepiacok teljesítményében is. Az év első hónapjaiban az európai adósságproblémák ellenére a fejlett részvénypiacok még jól teljesítettek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés