Előfizetői tartalom

Új korszak kezdődhet a nyersanyagpiacokon

Portfolio
A következő két évtizedben a nyersanyagárak és azok volatilitása feltartóztathatatlanul növekedhet, hiszen roppant sebességgel növekszik a világ fogyasztó közép-osztálya, amely egyre komolyabb keresletet indukál az egyes nyersanyagok iránt. Bár a XX. században megháromszorozódott a világ népessége, a kínálat növekedése akkor még tartani tudta a lépést a fokozódó kereslettel. A helyzet azonban jelentősen megváltozott - mutat rá a McKinsey tanulmánya.

A nyersanyagárak az elmúlt 8 év felpattanásával az 1900-as évek elejét idéző magasságokba emelkedtek, ledolgozva a XX. századi hanyatlást - legalábbis a McKinsey nyersanyag indexe szerint. Ha a jelenlegi körülmények nem változnak, a magas árak és az olajválság óta nem tapasztal mértékű volatilitás fennmaradhat még legalább 20 évig.Az élelmiszerek, az energia, a fémek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés